Αρχική » Ελληνοτουρκικά

Με το τουρκικό KAAN απειλεί ο Ερντογάν, μετά την «ψυχρολουσία» για τα F-16 από τις ΗΠΑ

Η «ψυχρολουσία» από τον Μενέντεζ στην Τουρκία για τα F-16 αναγκάζει τον Ερντογάν να φέρει στο προσκήνιο το τουρκικό μαχητικό KAAN.

Αλέξανδρος Κωτάκης Featured Ελληνοτουρκικά Εξοπλιστικά
Η «ψυχρολουσία» από τον Μενέντεζ στην Τουρκία για τα F-16 αναγκάζει τον Ερντογάν να φέρει στο προσκήνιο το τουρκικό μαχητικό KAAN.

Ο Ρόμπέρτ Μενέντεζ εξακολουθεί να μπλοκάρει την πώληση αναβαθμισμένων F-16 στην Τουρκία, και παρά την ανησυχία και την εκνευρισμό που προκαλεί το γεγονός στη γειτονική χώρα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάνει ότι… δεν καταλαβαίνει.

Ο Τούρκος πρόεδρος και οι επιτελείς του επαναφέρουν στο προσκήνιο το τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος KAAN, το οποίο οι Τούρκοι παρουσιάζουν σαν μαχητικό 5ης γενιάς, αλλά μόνο τέτοιο δεν είναι.

«…Με αυτό το αεροσκάφος, η Τουρκία θα γίνει μία από τις πέντε χώρες που διαθέτουν αυτού του είδους τις τεχνολογίες», έχει δηλώσει ο Ερντογάν».

Η αλήθεια πάντως είναι ότι παρότι η τουρκική αμυντική βιομηχανία έχει κάνει άλματα τα τελευταία χρόνια, βρίσκεται ακόμη πολύ μακριά από την παραγωγή μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς, ένα επίτευγμα για το οποίο μόλις τρεις χώρες μπορούν να καυχώνται, οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα.

Οπως σας έχουμε ενημερώσει, τα KAAN προς το παρόν χρησιμοποιούν κινητήρα αμερικανικής κατασκευής τύπου F110 που χρησιμοποιούνται στα μαχητικά αεροσκάφη F-16. Ωστόσο, ο τουρκικής κατασκευής κινητήρας αναμένεται να είναι έτοιμος το 2028, από την εταιρεία TRMotor.Οσον αφορά τις προχειρότητες που αναφέρουμε, κάποιοι κατηγορούν την Τουρκία ότι ουσιαστικά το ΚΑΑΝ είναι μόνο «μόστρα» και εξωτερική εμφάνιση. Στα «ενδότερα», όμως στερείται ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης και παρά τις φιλόδοξες προσπάθειες της Άγκυρας, η τεχνολογία AESA παραμένει άπιαστο όνειρο.

Βεβαίως ο Ερντογάν το παρουσιάζει ως σχεδόν εφάμιλλο των F-16 Viper για ευνόητους λόγους. την ώρα που η Ελλάδα τα έχει ήδη παραλάβει ενώ είναι πιθανό να έχουμε παραλάβει και F-35 πριν οι Τούρκοι αποκτήσουν τελικά τα αναβαθμισμένα F-16.

Έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα η Τουρκία θα βασιστεί στον παλιό στόλο των F-16 που διαθέτει αλλά και στο KAAN, το οποίο ο Τούρκος πρόεδρος είπε πως θα είναι έτοιμο ως το τέλος του 2023.

Την ίδια ώρα 0 70χρονος πολιτικός συνεχίζει τις απειλές του προς την Ελλάδα και αυτή τη φορά αναφέρθηκε στο κυπριακό, λέγοντας πως «…η Τουρκία δεν θα διστάσει να δείξει την ίδια αποφασιστικότητα, όπως κάποτε και το «σχέδιο Ανάν».

Πάντως ο τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ δεν συμφωνεί μαζί του, λέγοντως πως δεν υφίσταται.

Πηγή sportime.gr

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Με το τουρκικό KAAN απειλεί ο Ερντογάν, μετά την «ψυχρολουσία» για τα F-16 από τις ΗΠΑ». Στο άρθρο αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω #tags. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα, επισκεφτείτε τα παρακάτω θέματα. GeoStratigika on GoogleNews

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αλέξανδρος Κωτάκης

Είμαι ο Αλέξανδρος Κωτάκης και γεννήθηκα στην Αθήνα. Σπούδασα αθλητική δημοσιογραφία και πλέον η σχέση μου μαζί της ξεπερνά την 20ετία. Όλα αυτά τα χρόνια «κύλησαν» στο διαδίκτυο μέσα από συνεργασίες με αθλητικές ιστοσελίδες.

ΣΧΟΛΙΑ