Αρχική » Ελληνοτουρκικά

«Όχι» από την Ελλάδα σε αυτές τις απαιτήσεις της Τουρκίας – «Ψυχρολουσία» για τον Ερντογάν

Ο πρέσβης επί τιμή, Δημήτρης Καραϊτίδης, «αποκρυπτογραφεί» όσα δημόσια ειπώθηκαν ,μετά από τη συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας-Τουρκίας.

Βαγγέλης Λάσκαρης Featured Ελληνοτουρκικά
Ο πρέσβης ε.τ Δημήτρης Καραϊτίδης «αποκρυπτογραφεί» όσα δημόσια ειπώθηκαν ,μετά από τη συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας-Τουρκίας.

Θα σταματήσει τις προκλήσεις η Τουρκία μετά τη συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν; Αυτό είναι το ερώτημα που… πλανάται τις τελευταίες ώρες, από τη στιγμή που έχει προηγηθεί ένα πολύμηνο διάστημα ψυχρότητας και επιθετικής ρητορικής εκ μέρους της Άγκυρας.

Την ίδια στιγμή, ο πρέσβης επί τιμή, Δημήτρης Καραϊτίδης, αναλύει όσα δημόσια ειπώθηκαν μετά από τη συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας-Τουρκίας.

«Είναι γεγονός ότι η ηρεμία και η ύφεση που επικρατεί τους τελευταίους μήνες είναι ένα ιδιαίτερα θετικό στοιχείο. Οι προκλήσεις και η άκρως επιθετική συμπεριφορά που επί μακρό διάστημα χαρακτήριζε την τουρκική στάση, αυτή τη στιγμή δεν εμφανίζονται. Είναι κάτι το θετικό» σημειώνει μιλώντας στην ΕΡΤ, συμπληρώνοντας πως «αν λάβουμε υπόψη το ιστορικό των σχέσεων μας με την Τουρκία σε βάθος δεκαετιών, τα πολλά προβλήματα που έχουν ανακύψει, το πολύ βαρύ και δυσάρεστο κλίμα που έχει δημιουργηθεί έχει αφήσει ίχνη δυσπιστίας, σκεπτικισμού, επιφυλακτικότητας πρέπει αυτές τις τελευταίες εξελίξεις που είναι θετικές, να τις βλέπουμε με μεγάλη προσοχή.

Θα έλεγα και με ιδιαίτερη επιφυλακτικότητα, διότι η Ελλάδα πολύ ορθά ανταποκρίθηκε στην αλλαγή συμπεριφοράς της Τουρκίας, διότι πάντα ήταν υπέρ μιας ειρηνικής προσέγγισης των προβλημάτων. Εντούτοις όμως δεν έχουμε, εκτός από την αλλαγή τακτικής από μέρους της τουρκικής ηγεσίας, δεν έχουμε άλλες πειστικές ή ιδιαίτερα σοβαρές ενδείξεις αλλαγής των τουρκικών στοχεύσεων και επιδιώξεων.

Επομένως, ναι μεν ακολουθούμε μια διαδικασία που στηρίζεται στην καλή διάθεση, στην προσέγγιση των δύο μερών, αλλά πάντα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι τα προβλήματα είναι παρόντα, είναι σοβαρά και είναι και δυσεπίλυτα. Θα έλεγα ότι η πορεία της διαδικασίας που έχει εγκαινιαστεί είναι μία πορεία δύσκολη, ευπαθής και χωρίς υπερβολή θα την χαρακτήριζα και ως ακανθώδη. Κάθε βήμα έχει τα θετικά του στοιχεία, αλλά συγχρόνως σε κάθε νέο βήμα θα πρέπει να έχουμε και την προσοχή μας στραμμένη στα προβλήματα».

Ερωτηθείς για τις «παγίδες που μπορεί να υπάρχουν στις συνομιλίες των δύο χωρών» σημείωσε πως «Παγίδες υπάρχουν γιατί είναι πολλά και σοβαρά τα θέματα που έχει θέσει η τουρκική πλευρά και ασφαλώς από τη δική μας πλευρά θα υπάρξει μία ιδιαίτερη προσοχή.

Θα έλεγα όμως ότι αυτό το οποίο θα πρέπει σε κάποια φάση των συνομιλιών με μεγάλη έμφαση να τονίζεται πως η τουρκική πλευρά είναι ότι προϋπόθεση για την ομαλή και αποτελεσματική συνέχιση αυτών των αρχών είναι από την πλευρά της Τουρκίας να υπάρξουν κινήσεις πειστικής μεταβολής, διάθεσης και βούλησης απέναντί μας.

Δηλαδή όταν έχουμε έμμεσες ή ενίοτε και άμεσες – τώρα, όχι πολύ συχνές – αναφορές στη γαλάζια πατρίδα, όταν έχουμε επίσης σαφείς νύξεις περί ανάγκης αποκλεισμού νησιών είναι προφανές ότι αυτές οι κινήσεις δεν δημιουργούν ομαλό υπόβαθρο πάνω στο οποίο θα μπορούσαν να στηρίξουν και να προχωρήσουν οι συνομιλίες. Αυτό νομίζω ότι η ελληνική πλευρά πρέπει να το καταστήσει απολύτως σαφές».






Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο ««Όχι» από την Ελλάδα σε αυτές τις απαιτήσεις της Τουρκίας – «Ψυχρολουσία» για τον Ερντογάν». Στο άρθρο αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω #tags. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα, επισκεφτείτε τα παρακάτω θέματα. GeoStratigika on GoogleNews

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βαγγέλης Λάσκαρης

Συντάκτης στο GeoStratigika.gr

ΣΧΟΛΙΑ