Αρχική » Ελληνοτουρκικά

Τουρκία: Γι’ αυτό ο Ερντογάν ζητάει αλλαγή ονομασίας στα «Στενά των Δαρδανελίων»

Ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος αναφέρθηκε στην απαίτηση της Τουρκίας να ονομαστούν «τουρκικά Στενά» τα Στενά των Δαρδανελίων

Βαγγέλης Λάσκαρης Featured Ελληνοτουρκικά
Ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος αναφέρθηκε στην απαίτηση του Ερντογάν να ονομαστούν «τουρκικά Στενά» τα Στενά των Δαρδανελίων

Τουρκία: Η Άγκυρα συνεχίζει τα «σκληρά» παζάρια προκειμένου να εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αυτή τη φορά ζητώντας τα «Στενά» των Δαρδανελίων να μετονομαστούν επίσημα σε «τουρκικά Στενά».

Καθώς πλησιάζει η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ, οι τουρκικές απαιτήσεις για τα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων, μεταξύ άλλων θεμάτων, φέρονται να καθυστερούν την αναθεώρηση της αμυντικής στρατηγικής, την πιο φιλόδοξη από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου όπως εκφράζεται και με την προσπάθεια ένταξης της Σουηδίας στην Συμμαχία.

Την ίδια στιγμή, ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος αναφέρθηκε στις τουρκικές απαιτήσεις και τι στοχεύει με αυτή την κίνηση ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Η Τουρκία ναι μεν ελέγχει τα στενά, αλλά από ένα συγκεκριμένο καθεστώς που δίνει μια δίνει η Συνθήκη του Μοντρέ.  Αυτή ορίζει την ονομασία των στενών, τη θάλασσα του Μαρμαρά και τα στενά του Βοσπόρου, δηλαδή συγκεκριμένες ονομασίες.

Προφανώς κανέναν δεν θα πείραζε να λέγονταν τα στενά Τουρκικά, αν δε μιλούσαμε για μια αναθεωρητική δύναμη, η οποία πίσω από κάθε τέτοια προσπάθεια θέλει να αλλάξει τις συνθήκες.

Στη Συνθήκη της Λωζάνης, που μιλάει για αποστρατικοποίηση της Λήμνου και της Σαμοθράκης, η Συνθήκη του Μοντρέ καταργεί αυτές τις πρόνοιες. Δίνει δηλαδή του δικαίωμα στην Ελλάδα να στρατικοποιήσει αυτά τα νησιά.

Η Τουρκία αν καταφέρει να αλλάξει τη Συνθήκη του Μοντρέ, αν και είναι απίθανο, θα καταφέρει να ενισχύσει και το δόγμα της αποστρατικοποίησης που έχει για την περιοχή. Δεν είναι απλά το όνομα, η Τουρκία προσπαθεί να δημιουργεί έναν αναθεωρητισμό», είπε.

Αναλυτικά όσα ανέφερε

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Τουρκία: Γι’ αυτό ο Ερντογάν ζητάει αλλαγή ονομασίας στα «Στενά των Δαρδανελίων»». Στο άρθρο αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω #tags. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα, επισκεφτείτε τα παρακάτω θέματα. GeoStratigika on GoogleNews

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βαγγέλης Λάσκαρης

Συντάκτης στο GeoStratigika.gr

ΣΧΟΛΙΑ