Αρχική » Ελληνοτουρκικά

Τουρκία: Επηρεάζουν τα ελληνοτουρκικά, τα πρόσωπα – έκπληξη στη νέα κυβέρνηση Ερντογάν;

Πώς διαμορφώνεται το τοπίο στα ελληνοτουρκικά μετά την ανακοίνωση των ονομάτων της νέας κυβέρνησης στην Τουρκία.

Αλέξανδρος Κωτάκης Featured Ελληνοτουρκικά
Τουρκία: Το νέο υπουργικό συμβούλιο που επέλεξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεν επηρεάζει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Τι λέει καθηγητής ΣέρμποςΤουρκία: Το νέο υπουργικό συμβούλιο που επέλεξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεν επηρεάζει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Τι λέει καθηγητής Σέρμπος

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άρχισε την 3η 5ετία του ως πρόεδρος στην Τουρκία και στην ανακοίνωση των ονομάτων που συνθέτουν τη νέα κυβέρνηση είδαμε μερικές εκπλήξεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Χουλουσί Ακάρ και Σουλεϊμάν Σοϊλού έμειναν χωρίς Υπουργείο.

Σύμφωνα πάντως με τον όσα είπε ο αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, Σωτήρης Σέρμπος, «Η επιλογή που έκανε ο Ερντογάν για το υπουργικό συμβούλιο δεν επηρεάζεται από τα ελληνοτουρκικά»

«Έχουμε την πρώτη γυναίκα που θα αναλάβει την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας και νομίζω πως οι διεθνείς αγορές θα αντιδράσουν θετικά. Το επιτελείο έχει μία πίστωση χρόνου εφόσον ο Μεχμέτ Σιμσέκ το έχει διαπραγματευτεί αυτό, δηλαδή τα εργαλεία πολιτικής που θα θέλει. Πρέπει να δούμε πως θα πάει αυτό γιατί ο Ερντογάν κάνει πολλά μπρος πίσω αλλά σίγουρα δίνει το σωστό μήνυμα. Δεν πρέπει να δίνουμε τόση σημασία στα πρόσωπα στην Τουρκία ειδικά όταν έχουμε αυτό το μοντέλο. Υπάρχει μία στρατηγική. Ο Ερντογάν είχε προϊδεάσει ήδη πως πολλοί από του υπουργούς δεν θα είναι στη θέση τους. Η επιλογή που κάνει δεν επηρεάζεται από τα ελληνοτουρκικά αλλά είναι άλλος ο γνώμονας», είπε αρχικά ο κ. Σέρμπος στην εκπομπή «Mega Ενημέρωση»

«Υπάρχει όμως, και άρωμα εσωτερικής πολιτικής. Στη περίπτωση του Χακάν Φιντάν είναι ο άνθρωπος που ανασυγκρότησε με πολύς σημαντικές επιτυχίες τον ρόλο στα νέα γεωπολιτικά δεδομένα και με έμφαση στη περιφερειακή διάσταση. Δεν είναι απλώς ένα από τα πρωτοπαλίκαρα της εμπιστοσύνης του Ερντογάν αλλά θα πρέπει να δούμε εάν θα έχει πιο ‘’μπροστινό’’ ρόλο», πρόσθεσε.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επανεξελέγη την προηγούμενη Κυριακή στην προεδρία της Τουρκίας, ορκίστηκε χθες στην Άγκυρα για μια νέα πενταετή θητεία και στη συνέχεια ανακοίνωσε τη σύνθεση της νέας του κυβέρνησης.

Στα τουρκικά μέσα σχολιάστηκε ιδιαίτερα το σχέδιο που είχε βάλει τους καλεσμένους στη τελετή που έκανε στο Προεδρικό Μέγαρο. Συγκεκριμένα, θεώρησαν σημαντικό συμβολισμό πως στην πρώτη σειρά δίπλα του έβαλε θρησκευτικούς ηγέτες, δίνοντας το στίγμα για την προεδρεία που θα θέλει να έχει.

Τουρκία: Το νέο υπουργικό συμβούλιο

Στο νέο υπουργικό του συμβούλιο που ανακοίνωσε ο Τούρκος πρόεδρος το βράδυ του Σαββάτου άφησε εκτός κυβέρνησης πρωτοκλασάτα ονόματα που άφησαν την υπογραφή τους στα χαρτοφυλάκια που ανέλαβαν.

Ειδικότερα, τα σημαντικά υπουργεία των Εξωτερικών, Άμυνας και Οικονομικών ανέθεσε στους Χακάν Φιντάν, Γιασάρ Γκιουλέρ και Μεχμέτ Σιμσέκ αντίστοιχα.

Έτσι έμειναν εκτός της νέας κυβέρνησης ο μέχρι πρότινος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, αλλά και ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού.

Αναλυτικά

  • Αντιπρόεδρος: Cevdet Yilmaz
  • Υπουργός Δικαιοσύνης: Yılmaz Tunç
  • Υπουργός Οικογένειας και Κοινωνικών Υπηρεσιών: Mahinur Özdemir Göktaş
  • Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης: Vedat Işıkhan
  • Υπουργός Περιβάλλοντος, Αστικοποίησης και Κλιματικής Αλλαγής: Mehmet Özhaseki
  • Υπουργός Εξωτερικών: Hakan Fidan
  • Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων: Alparslan Bayraktar

Δείτε παρακάτω το σχετικό ρεπορτάζ για το πώς η νέα κυβέρνηση στην Τουρκία επηρεάζει την Ελλάδα

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Τουρκία: Επηρεάζουν τα ελληνοτουρκικά, τα πρόσωπα – έκπληξη στη νέα κυβέρνηση Ερντογάν;». Στο άρθρο αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω #tags. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα, επισκεφτείτε τα παρακάτω θέματα. GeoStratigika on GoogleNews

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αλέξανδρος Κωτάκης

Είμαι ο Αλέξανδρος Κωτάκης και γεννήθηκα στην Αθήνα. Σπούδασα αθλητική δημοσιογραφία και πλέον η σχέση μου μαζί της ξεπερνά την 20ετία. Όλα αυτά τα χρόνια «κύλησαν» στο διαδίκτυο μέσα από συνεργασίες με αθλητικές ιστοσελίδες.

ΣΧΟΛΙΑ