Αρχική » Εξοπλιστικά

Φρεγάτες: Το σχέδιο για τις ελληνικές Constellation και ο ρόλος των LCS

Τι θα αλλάξει στον σχεδιασμό των ελληνικών Constellation.

Διονύσης Αντωνέλλος Featured Ένοπλες Δυνάμεις Ελληνοτουρκικά Εξοπλιστικά
Φρεγάτες: Το σχέδιο για τις ελληνικές Constellation και ο ρόλος των LCS

Φρεγάτες: Το σχέδιο για τις ελληνικές Constellation και ο ρόλος των LCS και γιατί δεν ήταν τυχαία η αναφορά του Νίκου Δένδια στα ελληνικά drone.

Κοσμογονικές είναι οι αλλαγές στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό και το αμυντικό δόγμα της Ελλάδας.

Ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, ανακοίνωσε την πρόθεση της Ελλάδας να συμμετάσχει στο πρόγραμμα σχεδιασμού και παραγωγής επτά νέων αμερικανικών φρεγατών Constellation, μία απόφαση που αλλάζει τα πάντα στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Τι εννοούσε ο Έλληνας υπουργός Άμυνας με την αναφορά του για «συμπαραγωγή έως επτά νέων φρεγατών κλάσης Constellation στα ελληνικά ναυπηγεία» και «κοινό σχεδιασμό των νέων ελληνικών φρεγατών με τους Αμερικανούς»;

Οι Constellation βασίζονται στις γαλλικές FREMM, πλοία σχεδόν 2.000 τόνους μεγαλύτερα από τις νέες ελληνικές FDI.

O σχεδιασμός των Constellation είναι συγκεκριμένος και δεν θα αλλάξει φυσικά για τις ανάγκες της Ελλάδας.

Φρεγάτες: Το σχέδιο για τις ελληνικές Constellation και ο ρόλος των LCS

Αυτό όμως που θα αλλάξει στον σχεδιασμό των ελληνικών πλοίων είναι ο σχεδιασμός του οπλισμού τους.

Οι αμερικανικές Constellation των 7.291 τόνων θα φέρουν Tomahawk. Oι ελληνικές Constellation είναι σχεδόν αδύνατο να φέρουν τους συγκεκριμένους πυραύλους καθώς θα διαταραχθεί η ισορροπία με την Τουρκία, πράγμα που δεν θα θελήσουν οι ΗΠΑ.

Όμως οι Constellation μπορούν να φερουν και ESSM Block 2 ή Standard SM-2 Block 3C από 50 έως 170 χλμ. εμβέλειας αντίστοιχα.

Πιθανότερο είναι οι ελληνικές Constellation να αρκεστούν στους ESSM Block 2 με την προσθήκη RAM (σ.σ. όπως στις FDI) με βεληνεκές 25 χλμ.

Στην εξίσωση πλέον πρέπει να βάλουμε και τις τέσσερις LCS που θα πάρει η Αθήνα από την Ουάσιγκτον.

Τα συγκεκριμένα πλοία, μπορεί να μην… έκαναν για κύριες φρεγάτες του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, όμως για δευτερεύουσες μονάδες είναι μια… χαρά και μάλιστα υπερτερούν σε ταχύτητα, καθώς φτάνουν τους 45 κόμβους την ώρα που οι Belharra δεν ξεπερνούν τους 27 κόμβους.

Σημαντική η διαφορά ταχύτητας και η δυνατότητα οι LCS να βρίσκονται γρήγορα στο χώρο ευθύνης τους (σ.σ. πιθανώς στο Αιγαίο).

Να σημειωθεί πως όλα τα αμερικανικά πολεμικά πλοία, δηλαδή και οι Constellation και οι LCS μπορούν να φέρουν drone (σ.σ. και υποβρύχια drone), oπότε δεν ήταν τυχαία η αναφορά του υπουργού Άμυνας στην ανάγκη στροφής της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας στον τομέα των drone, μία απόφαση που έχει ληφθεί και σε επίπεδο ΗΠΑ και ΝΑΤΟ.

Διαβάστε επίσης:

Φρεγάτες: Συμπαραγωγή έως επτά νέων φρεγατών κλάσης Constellation στα ελληνικά ναυπηγεία

Ελληνοτουρκικά: Άρχισε πάλι η συζήτηση για τους ελληνικούς S-300 – Θα τους δώσουμε στην Ουκρανία μαζί με τα TOR-M1;

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Φρεγάτες: Το σχέδιο για τις ελληνικές Constellation και ο ρόλος των LCS». Στο άρθρο αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω #tags. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα, επισκεφτείτε τα παρακάτω θέματα. GeoStratigika on GoogleNews

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διονύσης Αντωνέλλος

Ξεκίνησα με το blogging. Mετά με κέρδισε το ραδιόφωνο και αργότερα με νίκησε η τηλεόραση. Ενδιαφέρον για ότι συμβαίνει στα ελληνοτουρκικά. Τυχερός που γνώρισα κάποιους ανθρώπους και με έκαναν καλύτερο άνθρωπο.

Μοιράσου στο LinkEdin

ΣΧΟΛΙΑ