Αρχική » Featured

Το «φυσάνε και δεν κρυώνει» οι Τούρκοι: «Εμείς δεν έχουμε ούτε F-16 και οι Έλληνες διαθέτουν ήδη F-16 Block-70 και παίρνουν και F-35»

«Εμείς συζητάμε για τα Φ-16, οι Έλληνες τα αναβαθμίζουν και παίρνουν και τα F-35» λένε Τούρκοι αναλυτές.

Αλέξανδρος Κωτάκης Featured Ελληνοτουρκικά Εξοπλιστικά
Το «φυσάνε και δεν κρυώνει» οι Τούρκοι: «Εμείς δεν έχουμε ούτε F-16 και οι Έλληνες τα αναβαθμίζουν και παίρνουν και F-35», λένε αναλυτές.

Ενώ η Τουρκία «παλεύει» να εκσυγχρονίσει τα F-16 της, η Ελλάδα το έχει κάνει ήδη διαθέτοντας πλέον F-16 Block- 70, ενώ είναι κοντά και στην οριστική έγκριση πώλησης των F-35 από τις ΗΠΑ.

Το γεγονός αυτό δεν έχει περάσει απαρατήρητο από τους Τούρκους που σχολιάζουν σχεδόν καθημερινά τις εξελίξεις στα εξοπλιστικά, όχι μόνο για τη χώρα τους, αλλά σχεδόν πάντα και σε σχέση με την Ελλάδα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τις τελευταίες ημέρες τα τουρκικά ΜΜΕ φιλοξενούν ειδικούς στρατιωτικούς και γεωπολιτικούς αναλυτές που επισημαίνουν  αυτές τις διαφορές ανάμεσα στις δύο χώρες, όσον αφορά την εξέλιξη των στρατών τους. Στην προκειμένη περίπτωση της πολεμικής αεροπορίας, σώμα που παίζει κομβικό ρόλο στις μεταξύ μας ισορροπίες καθώς μας χωρίζει το Αιγαίο.

Έτσι μεταξύ άλλων οι Τούρκοι τονίζουν: «Νέα εξέλιξη στο ζήτημα των ελληνικών F-35;» – «Η Ελλάδα έτοιμη για τυπική έγκριση του Κογκρέσου και του Μπάιντεν για να πάρει και τα F-35» και σχολιάζουν ότι «η Ελλάδα ήδη διαθέτει F-16 Block-70 και η Τουρκία θέλει να καλύψει το κενό στην ισορροπία των δυνάμεων. Όλος ο σχεδιασμός της Άγκυρας ήταν για τα τα F-35 όμως τώρα συζητάμε για τα F-16»».

Ο δημοσιογράφος του τηλεοπτικού δικτύου Haberturk Μετεχάν Ντεμίρ σχολίασε: «Η Τουρκία κατέθεσε αίτημα για 40 F-16 Βlock-70 όπως και για κιτ για τον εκσυγχρονισμός 79  μαχητικών F-16. σε επίπεδο  Block-70. Aυτό έγινε στα πλαίσια του ‘σχεδίου γα επείγουσα δράση’ καθώς όλος ο στρατηγικός σχεδιασμός της Αεροπορίας είχε γίνει με τα F-35.

Aπο τη στιγμή που δεν ήρθαν αυτά τα αεροσκάφη, αναθεωρήθηκαν τα σχέδια και άμεσα θέλει να εντάξει  τα μαχητικά F-16 εντός του συστήματος. Η Τουρκία διαθέτει μεν μεγάλο στόχο των F-16 αλλά πολλά είναι παλιά μοντέλα όπως F-16 Block-30, 40,50 .Υπάρχουν και τα. Βlock 60 τα οποία παρήχθησαν για αλλη χώρα. Όμως η Ελλαδα ηδη διαθέτει πολλα F-16 Βlock-70.

Στα πλαίσια της ισορροπίας δυνάμεων ίσως η Tουρκία να είναι πιο αποτελεσματική, θέλει όμως να κλείσει το κενό που υπάρχει σε επίπεδο  εκσυγχρονισμένων μαχητικών που διαθέτουν υψηλή τεχνολογία. Η Τουρκία διαθέτει περίπου 220 μαχητικά, αν έρθουν τα κιτ εκσυγχρονισμού, από αυτά τα 79 θα φτάσουν σε επίπεδο Block-70».

Από εκεί και πέρα οι Τούρκοι προσπαθούν να «χρυσώσουν το χάπι» με το δικό τους μαχητικό το KAAN, το οποίο είναι ελλιπέστατο, ειδικά σε σχέση με τα F-35 και το οποίο αναμένεται να πετάξει το 2028.

Δείτε παρακάτω το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ όπως το μετέφερε ο Μανώλης Κωστίδης από την Κωνσταντινούπολη.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Το «φυσάνε και δεν κρυώνει» οι Τούρκοι: «Εμείς δεν έχουμε ούτε F-16 και οι Έλληνες διαθέτουν ήδη F-16 Block-70 και παίρνουν και F-35»». Στο άρθρο αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω #tags. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα, επισκεφτείτε τα παρακάτω θέματα. GeoStratigika on GoogleNews

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αλέξανδρος Κωτάκης

Είμαι ο Αλέξανδρος Κωτάκης και γεννήθηκα στην Αθήνα. Σπούδασα αθλητική δημοσιογραφία και πλέον η σχέση μου μαζί της ξεπερνά την 20ετία. Όλα αυτά τα χρόνια «κύλησαν» στο διαδίκτυο μέσα από συνεργασίες με αθλητικές ιστοσελίδες.

ΣΧΟΛΙΑ