Αρχική » Γεωστρατηγική

F-35: Το χουνέρι των ΗΠΑ στην Τουρκία – Τι ζητούν οι Αμερικανοί και έκαναν έξαλλη την Άγκυρα

Δεν ξεμπλέκουν εύκολα οι Τούρκοι από τους Αμερικάνους.

Διονύσης Αντωνέλλος Featured Ένοπλες Δυνάμεις Ελληνοτουρκικά Εξοπλιστικά Γεωστρατηγική Διεθνή
F-35: Το χουνέρι των ΗΠΑ στην Τουρκία - Τι ζητούν οι Αμερικανοί και έκαναν έξαλλη την Άγκυρα

F-35: Το χουνέρι των ΗΠΑ στην Τουρκία αναφορικά με τα έξι στελθ μαχητικά που ήταν έτοιμοι να πάρουν οι Τούρκοι, πριν τους αποβάλλουν οι Αμερικανοί από το πρόγραμμα.

Οι ΗΠΑ ζητούν από την Τουρκία να καταβάλει αποζημίωση 30 εκατ. δολαρίων για «τεχνική συντήρηση» των έξι τουρκικών F-35, τα οποία ποτέ δεν παρέλαβε η Άγκυρα λόγω της αγοράς από την Ρωσία των S-400.

Το 2022, η Ουάσιγκτον φέρεται να ζήτησε από την Τουρκία, και συνεχίζει να ζητά ακόμα, «αποζημίωση ύψους 30 εκατομμυρίων δολαρίων λόγω της “αναγκαιότητας” αποθήκευσης των έξι τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών F-35 μετά την αναστολή λειτουργίας του μεσογειακού έθνους και τη διενέργεια τεχνικής συντήρησης στα αεροσκάφη το 2022», γράφει το defencesecurityasia.com.

Να σημειωθεί, πως αυτά τα έξι αεροσκάφη, που κατασκευάζονται από τη Lockheed Martin, δεν μπόρεσαν να παραδοθούν στην Τουρκία ενώ σύμφωνα με το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Aydinlik», όλα τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 είναι αποθηκευμένα σε υπόστεγα στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά λόγω της πολυπλοκότητάς τους απαιτούν συνεχή συντήρηση με υψηλά έξοδα.

Μέχρι στιγμής, η τουρκική κυβέρνηση, με επικεφαλής τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγιέπ Ερντογάν, έχει δηλώσει ότι δεν θα συμμορφωθεί με το αίτημα της Ουάσιγκτον για αποζημίωση 30 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ανώτεροι αξιωματούχοι του Υπουργείου Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών φέρεται να δήλωσαν ότι τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 δεν μπορούν να «συνυπάρχουν» με το σύστημα αεράμυνας S-400, το οποίο έχει χαρακτηριστεί από την Ουάσιγκτον ως ρωσική «πλατφόρμα συγκέντρωσης πληροφοριών».

Ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το σύστημα αεράμυνας S-400 για να μελετήσει τις δυνατότητες stealth των μαχητικών αεροσκαφών F-35.

Διαβάστε επίσης:

Φρεγάτες: Γιατί η Ελλάδα μπορεί να δώσει λύση στις ΗΠΑ για τα LCS που ραγίζουν με πάνω από 15 κόμβους στα έξι μποφόρ

Τα drones MQ-Reaper είναι πιο ακριβά από τα Rafale και τα F-35;

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «F-35: Το χουνέρι των ΗΠΑ στην Τουρκία – Τι ζητούν οι Αμερικανοί και έκαναν έξαλλη την Άγκυρα». Στο άρθρο αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω #tags. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα, επισκεφτείτε τα παρακάτω θέματα. GeoStratigika on GoogleNews

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διονύσης Αντωνέλλος

Ξεκίνησα με το blogging. Mετά με κέρδισε το ραδιόφωνο και αργότερα με νίκησε η τηλεόραση. Ενδιαφέρον για ότι συμβαίνει στα ελληνοτουρκικά. Τυχερός που γνώρισα κάποιους ανθρώπους και με έκαναν καλύτερο άνθρωπο.

Μοιράσου στο LinkEdin

ΣΧΟΛΙΑ