Αρχική » Γεωστρατηγική

Το παζλ του πλανήτη: Οι χώρες που έχουν πρόβλημα αναγνώρισης!

Το μωσαϊκό του πλανήτη μας έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και πολλές ιστορίες για να διηγηθείς

Νίκος Μπουρλάκης Γεωστρατηγική Διεθνή Viral
Είναι διεθνώς αναγνωρισμένες όλες οι χώρες στον πλανήτη μας; Η απάντηση φυσικά είναι ένα μεγάλο «όχι».

Είναι διεθνώς αναγνωρισμένες όλες οι χώρες στον πλανήτη μας; Η απάντηση φυσικά είναι ένα μεγάλο «όχι».

Για να είμαστε σαφείς θα πρέπει να χωρίσουμε τις χώρες που έχουν θέμα αναγνώρισης σε διάφορες κατηγορίες. Με τον τρόπο αυτό θα γίνουμε περισσότερο συγκεκριμένοι.

Η πρώτη λίστα περιλαμβάνει τις χώρες που δεν αναγνωρίζονται από τουλάχιστον ένα μέλος του ΟΗΕ.

Το Κράτος του Ισραήλ δεν αναγνωρίζεται από 28 χώρες- μέλη του ΟΗΕ από το 1948 όταν και ιδρύθηκε ως σήμερα. Το 1993 η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης αναγνώρισε το Ισραήλ αλλά από το 2018 το θέμα επανήλθε στην παλαιστινιακή κοινότητα αφού το Κεντρικό Συμβούλιο ψήφισε να απορριφθεί η αναγνώριση. Ακόμα περιμένουν τη δράση του προέδρου της Παλαιστίνης, Μαχμούντ Αμπάς.

Από την πλευρά της η Παλαιστίνη είναι ένα από τα Κράτη-παρατηρητές στον ΟΗΕ που δεν αναγνωρίζεται φυσικά από το Ισραήλ καθώς θεωρεί ότι δεν πρόκειται για ανεξάρτητη χώρα αλλά για αμφισβητούμενη περιοχή. Αναγνωρίζεται από 138 μέλη των Ηνωμένων Εθνών και είναι μέλος των Αραβικών και Ισλαμικών συνδέσμων όπως επίσης και της ΔΟΕ, της UNESCO και άλλων.

Στην Κορέα έχουν τα δικά τους θέματα. Η μεν Δημοκρατία της Κορέας (η Νότια δηλαδή) δεν αναγνωρίζεται από την Βόρεια Κορέα την οποία όμως (εκτός της Νότιας Κορέας) δεν αναγνωρίζουν άλλα 6 μέλη του ΟΗΕ (Μποτσουάνα, Εσθονία, Γαλλία, Ισραήλ, Ιαπωνία και ΗΠΑ αλλά και το Βατικανό που έχει ρόλο παρατηρητή).

Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και η Ταϊβάν επίσης έχουν τα δικά τους θέματα που τα είχαμε αναλύσει σε πρόσφατο άρθρο. Συμπέρασμα; Η μία χώρα δεν αναγνωρίζει την άλλη αφού κάθε μια θεωρεί ότι εκπροσωπεί την Κίνα! Και βέβαια υπάρχει το Μπουτάν που δεν αναγνωρίζει καμία από τις δύο!

Η Ταϊβάν δεν είναι καν μέλος του ΟΗΕ (έχει αποδεχθεί μόνο τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας από το 1971).

Βεβαίως η Δημοκρατία της Κύπρου δεν αναγνωρίζεται από την Τουρκία αλλά και από το ψευδοκράτος στα κατεχόμενα το οποίο εντάσσεται σε κατηγορία που θα αναλύσουμε παρακάτω.

Διότι αυτό το ψευδοκράτος ανήκει σε μια κατηγορία όπου δεν είναι ούτε μέλη αλλά ούτε και παρατηρητές του ΟΗΕ. Όπως η Ταϊβάν που αναφέραμε παραπάνω αλλά και η Αραβική Δημοκρατία του Σαχράουι που έχει αναγνώριση από 41 κράτη- μέλη του ΟΗΕ και την Νότια Οσετία. Το Μαρόκο θεωρεί ότι είναι δική του περιοχή.

Το ψευδοκράτος που έφτιαξαν οι δυνάμεις κατοχής της Τουρκίας στην Κύπρο αναγνωρίζεται φυσικά μόνο από ένα μέλος του ΟΗΕ (τους εισβολείς δηλαδή). Επίσης ο Ισλαμικός Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας το έχει αποδεχτεί ως παρατηρητή.

Η Νότια Οσετία που αναφέραμε παραπάνω κήρυξε την ανεξαρτησία της το 1992 και την αναγνώρισαν οι Ρωσία, Συρία, Νικαράγουα, Βενεζουέλα και Ναούρου αλλά και 6 χώρες που δεν ανήκουν στον ΟΗΕ: Η Αμπχαζία, το Αρτσάκχ, η Υπερδνειστερία, η Αραβική Δημοκρατία του Σαχράουι, η Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ όπως και η Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ.

Τα ίδια ακριβώς ισχύουν και για την Αμπχαζία την οποία μαζί με τη Νότια Οσετία θεωρούν οι Γεωργιανοί ως δικές τους περιοχές αλλά ουσιαστικά κινούνται ως «δορυφόροι» της Ρωσίας.

Το Κόσοβο (που επίσης είχαμε αναλύσει σε άρθρο) είναι ήδη αναγνωρισμένο από 97 μέλη του ΟΗΕ (άλλα 15 απέσυραν την αναγνώριση) καθώς επίσης από την Ταϊβάν και τα Νησιά Κουκ. Βεβαίως η Σερβία θεωρεί ότι είναι δικό της έδαφος.

Το 2014 τόσο η Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ όπως και η αντίστοιχη της Λουχάνσκ κήρυξαν την ανεξαρτησία τους από την Ουκρανία με την περίφημη Επανάσταση της Αξιοπρέπειας που οδήγησε στον πόλεμο του Ντονμπάς.

Γενικώς θεωρούνται εδάφη της Ουκρανίας ενώ αναγνωρίστηκε η ανεξαρτησία τους από τρία μέλη του ΟΗΕ, την Ρωσία, την Συρία και την Βόρεια Κορέα. Επίσης το ένα αναγνωρίζει το άλλο και τα δύο μαζί η Νότια Οσετία!

Υπάρχει και η κατηγορία των κρατών που αναγνωρίζονται μόνο από μη μέλη του ΟΗΕ. Αυτά είναι η Δημοκρατία της Υπερδνειστερίας που αναγνωρίζεται μόνο από την Αμπχαζία, το Αρτσάκχ και την Νότια Οσετία όπως και η Δημοκρατία του Αρτσάκχ. Γενικά η Υπερδνειστερία θεωρείται μέρος της Μολδαβίας και το Αρτσάκχ του Αζερμπαϊτζάν.

Τέλος υπάρχει και μια περίπτωση Κράτους που έχει κηρύξει ανεξαρτησία χωρίς να αναγνωρίζεται από καμία χώρα, είτε μέλος είτε όχι του ΟΗΕ. Ο λόγος για τη Δημοκρατία της Σομαλιλάνδης που απλώς διατηρεί ανεπίσημες σχέσεις με την Ταϊβάν και κάποια μέλη του ΟΗΕ ενώ θεωρείται μέρος της Σομαλίας.

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Το παζλ του πλανήτη: Οι χώρες που έχουν πρόβλημα αναγνώρισης!». Στο άρθρο αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω #tags. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα, επισκεφτείτε τα παρακάτω θέματα. GeoStratigika on GoogleNews

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νίκος Μπουρλάκης

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1989 δημοσιεύτηκε το πρώτο του κείμενο στο «7ήμερο του μπάσκετ» κι ακολούθησε μια μακρά διαδρομή σε «Φως των Σπορ», «Αθλητική Ηχώ», «Goal News» και από το 2017 στο «Sportime». Έχει εργαστεί σε ιστοσελίδες ως σχολιογράφος (sentragoal.gr, basketblog.gr μεταξύ άλλων), στα περιοδικά μπάσκετ «Τρίποντο» και «All Star Basket», στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Sentra 103,3» και «AlphaSport» όπως και ως υπεύθυνος Τύπου σε ομάδες της Basket League αλλά και στον ΕΣΑΚΕ. Επίσης εργάστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ενώ επί σειρά ετών ήταν καθηγητής στο New York College, στο ΙΕΚ Ομηρος και στο City Unity College. Γράφω και για το GeoStratigika, για διεθνή θέματα.

ΣΧΟΛΙΑ