Αρχική » Οικονομία

Ελαιόλαδο, πόσο θα μας κοστίσει φέτος; Αξίζει ο τενεκές;

Το ελαιόλαδο αποτελεί βασικό συστατικό της ελληνικής κουζίνας και διατροφής. Φέτος, θα μας απασχολήσει το κόστος του τενεκέ!

Μιχάλης Ιακώβου Featured Επικαιρότητα Οικονομία
Το ελαιόλαδο αποτελεί βασικό συστατικό της ελληνικής κουζίνας και διατροφής. Φέτος, θα μας απασχολήσει το κόστος του τενεκέ!

Η τιμή του ελαιολάδου φέτος έχει αυξηθεί σημαντικά. Σύμφωνα με το CNN.gr, η τιμή του ελληνικού ελαιολάδου έχει εκτοξευθεί και αναμένεται να πληρωθεί “χρυσό” φέτος το χειμώνα. Οι παράγοντες που επηρεάζουν την τιμή του ελαιολάδου περιλαμβάνουν τη μειωμένη φετινή παραγωγή, την έλλειψη αποθεμάτων λόγω του δύσκολου χειμώνα που προηγήθηκε και την ξηρασία που έχει καταγραφεί στις χώρες-παραγωγούς. Επιπλέον, το ενεργειακό κόστος, η έλλειψη φθηνών εργατικών χεριών, τα ακριβά λιπάσματα και οι ασθένειες των φυτών είναι μερικοί από τους παράγοντες που επηρεάζουν την τιμή του ελαιολάδου.

Οι μέσες τιμές παραγωγού του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην ΕΕ στα μέσα του Ιουλίου ξεπερνούσαν σημαντικά τα 6,5 ευρώ ανά κιλό, με τη μέση τιμή στην Ελλάδα να διαμορφώνεται μεταξύ 7,2 – 7,5 ευρώ φτάνοντας μέχρι και τα 8 – 8,2 ευρώ, κατά την τρέχουσα εμπορική περίοδο.

Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο νέας σοδειάς αναμένεται να φτάσει ακόμα και τα 9 ευρώ το κιλό ή πέριξ στην Ελλάδα.

Παρόλα αυτά, οι τιμές του ελαιολάδου μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την περιοχή και το κατάστημα.

Σύμφωνα με το HuffPost Greece, η Ελλάδα κατακτά τη δεύτερη θέση ως παραγωγός ελαιολάδου στην Ευρώπη, μετά την Ισπανία. Το 2022, στην Ελλάδα αυξήθηκε σημαντικά την παραγωγή της, αφήνοντας πίσω την Ιταλία. Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, η παραγωγή του ιταλικού ελαιολάδου μειώθηκε κατά 37% φέτος σε σχέση με το 2021. Εκτιμάται ότι η παραγωγή του ιταλικού ελαιολάδου για το 2022-2023 θα είναι 208.000 τόνοι0. Η Ελλάδα ξεπέρασε την περσινή παραγωγή της, φτάνοντας πάνω από 300.000 τόνους το 2022. Η παραγωγή του ελαιολάδου μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την περιοχή και το κατάστημα. Συνιστώ να ελέγξετε τις τοπικές αγορές για τις πιο ενημερωμένες τιμές.

Τι είναι το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι ένας τύπος ελαιολάδου που παράγεται από τον πρώτο χυμό των ελιών με τη χρήση μόνο μηχανικών μεθόδων, χωρίς τη χρήση χημικών ουσιών ή θερμότητας. Είναι ο πιο φυσικός και αγνός τύπος ελαιολάδου και έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικά στερεολάδη και πολυφαινόλες, που είναι υγιεινά συστατικά για τον οργανισμό μας .

Τέλος, η βασική ερώτηση: Αξίζει να πάρουμε τενεκέ από το χωριό;

Οι παραγωγοί που πωλούν τενεκέ με λάδι από το χωριό (17,5lt) θα σας προσφέρουν φρέσκο λάδι με τιμή που δεν θα αγγίζει την εκτόξευση αυτή. Ο παραγωγός σκέφτεται τον συνάνθρωπό του και δεν θα κόψει κεφάλια. Όπως όταν το λάδι ήταν φτηνό, έτσι και τώρα που είναι ακριβό, θα κοιτάζει να στρογγυλέψει την τιμή. Αν γνωρίζετε την πηγή του ελαιόλαδου, μπορείτε να προμηθευτείτε τα λίτρα που θέλετε. Δεν σημαίνει πως δεν θα βρείτε απατεώνες. Έχετε εμπιστοσύνη στους δικούς σας παραγωγούς ελαιόλαδου. Κόστος τενεκέ, περί τα 90€.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τι είναι το δόγμα «Γαλάζια Πατρίδα» που ενστερνίζεται η Τουρκία;

Επίδειξη δύναμης από τον Ερντογάν – «Τίποτα δεν είναι εφικτό χωρίς την Τουρκία»

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ελαιόλαδο, πόσο θα μας κοστίσει φέτος; Αξίζει ο τενεκές;». Στο άρθρο αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω #tags. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα, επισκεφτείτε τα παρακάτω θέματα. GeoStratigika on GoogleNews

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μιχάλης Ιακώβου

Γράφω για τεχνολογία και θέματα πληροφορικής, επικαιρότητας και ιστορίας. Προσπαθώ να παραβάλλω τα θέματά μου αντικειμενικά και πάντα για την βοήθεια του αναγνώστη. Δίνω την είδηση, χωρίς να παίρνω μέρος ή να προβάλω προσωπικά σχόλια. Είμαι φανατικός με την Ιστορία. Όποιος δεν ξέρει την ιστορία του, είναι καταδικασμένος να κάνει τα ίδια λάθη.

ΣΧΟΛΙΑ