Αρχική » Ιστορία

Τί είναι η Paraskavedekatriaphobia (Παρασκευή 13 φοβία);

Υπάρχουν «ασθένειες» και φοβίες που μπορεί να μας εκπλήξουν. Σήμερα Παρασκευή και 13, θα δούμε την Paraskavedekatriaphobia.

Μιχάλης Ιακώβου Featured Viral Ιστορία
Paraskavedekatriaphobia

Η Paraskavedekatriaphobia (επίσης γνωστή ως  friggatriskaidekaphobia) είναι ο φόβος της Παρασκευής και του αριθμού 13. Ο όρος προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις Παρασκευή, δεκατρείς και φοβία.

Ο φόβος συχνά προκαλείται μετά την ενημέρωση ότι η Παρασκευή και ο αριθμός 13 είναι ημέρα κακής τύχης, καθώς τραγικά προσωπικά γεγονότα συνέβησαν στις 13 του μήνα. Τα συμπτώματα αυτού του φόβου περιλαμβάνουν δέος, εφίδρωση, φόβο του θανάτου, αίσθημα χωρισμού από την πραγματικότητα και καρδιακές ταχυκαρδίες.

Ο φόβος μπορεί να αντιμετωπιστεί ενημερώνοντας τον ασθενή ότι η Παρασκευή και ο αριθμός 13 δεν είναι στατιστικά μια ατυχής ημέρα και ότι δεν είναι απαραίτητο να πεθάνει κάποιος την Παρασκευή και τη 13η.

Τι συνέβη Παρασκευή και 13 (Paraskavedekatriaphobia);

Η Παρασκευή και ο αριθμός 13 είναι μυθικά συνδεδεμένοι με την ατυχία και την κακή τύχη. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η Παρασκευή και ο αριθμός 13 φέρνουν κακή τύχη, όπως το πέρασμα κάτω από σκάλες, η συνάντηση με μαύρη γάτα, ή το σπάσιμο καθρέφτη.

Στη διάρκεια της ιστορίας, υπήρξαν πολλά τραγικά γεγονότα που συνέβησαν στις 13 του μήνα, όπως:

  • η βομβιστική επίθεση των Γερμανών στο παλάτι του Buckingham (Σεπτέμβριος 1940),
  • ο φόνος της Kitty Genovese στη Queens, New York (Μάρτιος 1964),
  • ο κυκλώνας που σκότωσε πάνω από 300.000 ανθρώπους στο Bangladesh (Νοέμβριος 1970),
  • η εξαφάνιση ενός αεροπλάνου της Χιλής στις Άνδεις (Οκτώβριος 1972),
  • ο θάνατος του ράπερ Tupac Shakur (Σεπτέμβριος 1996) και
  • το ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου Costa Concordia από την ακτή της Ιταλίας, που σκότωσε 30 ανθρώπους (Ιανουάριος 2012).

 

Από που έχει βγει το «Παρασκευή και 13»;

Η προέλευση της πίστης ότι η Παρασκευή και ο αριθμός 13 φέρνουν κακή τύχη είναι αβέβαιη, αλλά οι ιστορικοί πιστεύουν ότι μπορεί να προέρχεται από έναν χριστιανικό μύθο. Σύμφωνα με τη βίβλο, ο Ιούδας Ισκαριώτης – ο μαθητής που πρόδωσε τον Ιησού Χριστό – ήταν ο 13ος καλεσμένος στο Δείπνο του Κυρίου, την τελευταία βραδιά της ζωής του.

Η συγκεκριμένη πίστη εξαπλώθηκε στη Δύση και συγκεκριμένα στη Γαλλία, όπου από το 19ο αιώνα, η «Νύχτα των μαχαιριών» (24-25 Αυγούστου 1572) επίσης συνδέθηκε με τον αριθμό 13 και την ατυχία.

Η «Νύχτα των μαχαιριών» ή η «νύχτα Αγίου Βαρθολομαίου»

Η νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου αναφέρεται στη σφαγή των Γάλλων προτεσταντών από τους Καθολικούς στο Παρίσι στις 24 Αυγούστου 1572, ανήμερα του Αγίου Βαρθολομαίου. Η σφαγή αυτή διήρκεσε δύο τουλάχιστον μέρες στην πρωτεύουσα και επεκτάθηκε στην επαρχία. Το τραγικό αυτό επεισόδιο των Θρησκευτικών Πολέμων της Γαλλίας, ήταν αποτέλεσμα τόσο θρησκευτικών, όσο και πολιτικών και κοινωνικών αιτίων.

Ήταν αποτέλεσμα της βαθιάς διαίρεσης όλων των στρωμάτων του γαλλικού λαού, του ανταγωνισμού των οικογενειών Γκιζ και Βουρβόνων για τη διαδοχή της ετοιμοθάνατης βασιλεύουσας δυναστείας των Βαλουά και αντικατόπτριζε επίσης τις εντάσεις μεταξύ της Γαλλίας και της Ισπανίας, οι οποίες τροφοδοτούνταν από τις εξεγέρσεις στις Κάτω Χώρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Ρώσοι στις τάξεις της Χαμάς; Το νέο βίντεο πυροδότησε πολλές συζητήσεις

Το τέλος της γερμανικής κατοχής 12 Οκτωβρίου 1944

 

ΠΗΓΕΣ: mynews, wikiland, mixanitouxronou, in, newsit, newsbomb, phobia.fandom, abcnews.go, wikipedia, reader

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Τί είναι η Paraskavedekatriaphobia (Παρασκευή 13 φοβία);». Στο άρθρο αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω #tags. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα, επισκεφτείτε τα παρακάτω θέματα. GeoStratigika on GoogleNews

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μιχάλης Ιακώβου

Γράφω για τεχνολογία και θέματα πληροφορικής, επικαιρότητας και ιστορίας. Προσπαθώ να παραβάλλω τα θέματά μου αντικειμενικά και πάντα για την βοήθεια του αναγνώστη. Δίνω την είδηση, χωρίς να παίρνω μέρος ή να προβάλω προσωπικά σχόλια. Είμαι φανατικός με την Ιστορία. Όποιος δεν ξέρει την ιστορία του, είναι καταδικασμένος να κάνει τα ίδια λάθη.

ΣΧΟΛΙΑ