Αρχική » Viral

Οι ειδικοί έξυναν το κεφάλι τους. Έναν προϊστορικό γρίφο έλυσε ένας ερασιτέχνης

Ένας ερασιτέχνης, συντηρητής επίπλων έλυσε έναν προϊστορικό γρίφο, που οι επιστήμονες δεν είχαν καταφέρει να εξηγήσουν.

Βαγγέλης Λάσκαρης Featured Viral
Οι ειδικοί έξυναν το κεφάλι τους. Ένας προϊστορικός γρίφος που λύθηκε από έναν ερασιτέχνη

Μερικές φορές δεν χρειάζεστε έναν επιστήμονα για να λύσετε έναν γρίφο με τον οποίο οι ειδικοί έχουν ασχοληθεί για δεκαετίες. Το καλύτερο παράδειγμα είναι ο Μπεν Μπέικον, ένας ερασιτέχνης αρχαιολόγος. Σε καθημερινή βάση ασχολούνταν με τη συντήρηση επίπλων. Ωστόσο, αυτό που τράβηξε την προσοχή του ήταν τα λεγόμενα βραχογραφήματα, δεκάδων χιλιάδων ετών.

Οι σπηλαιογραφίες (βραχογραφήματα) που απεικονίζουν ζώα όπως ψάρια και βοοειδή έχουν βρεθεί σε σπηλιές σε όλη την Ευρώπη. Ωστόσο, οι κουκκίδες και άλλα σημάδια που παρατηρούνται. παρέμειναν μυστήριο. Ο Μπεν Μπέικον αποφάσισε να τα αποκρυπτογραφήσει. Πέρασε πολλές ώρες περιήγησης στο Διαδίκτυο και στις συλλογές της Βρετανικής Βιβλιοθήκης. Κράτησε σημειώσεις, έψαξε για επαναλαμβανόμενα μοτίβα. Ενδιαφερόταν ιδιαίτερα για το σύμβολο «Υ», το οποίο ο Μπέικον πίστευε ότι είχε κάποια σχέση με τον τοκετό επειδή «η μια γραμμή βγαίνει από την άλλη».

Με ομάδα ειδικών κι ο ερασιτέχνης

Ο Μπέικον ζήτησε την υποστήριξη φίλων και ανώτερων επιστημόνων. Παρά το γεγονός ότι ήταν ερασιτέχνης, δεν αρνήθηκαν, αντίθετα, αποφάσισαν να τον βοηθήσουν. Δημιουργήθηκε μια ομάδα αποτελούμενη από τον Ben Bacon, δύο καθηγητές από το Πανεπιστήμιο Durham και έναν από το University College Longon.

Ο καθηγητής Paul Pettitt του Πανεπιστημίου Durham δήλωσε ότι «είναι στην ευχάριστη θέση να λάβει στα σοβαρά» τον Ben Bacon και την έρευνά του. Πράγματι, η κοινή δουλειά όλης της ομάδας αποδείχθηκε γόνιμη κι αποτελεσματική. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα σημάδια στις βραχογραφίες δεν σημαίνουν τίποτα περισσότερο από τις εποχές ζευγαρώματος των ζώων.

Οι πρόγονοι είναι πιο έξυπνοι από όσο νομίζαμε

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο Cambridge Archaeological Journal.

«Η έρευνά μας δείχνει ότι οι κυνηγοί-συλλέκτες της Εποχής των Παγετώνων ήταν οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν ένα ημερολόγιο για να σημειώσουν σημαντικά γεγονότα στον φυσικό κόσμο. Δείξαμε ότι αυτοί οι άνθρωποι που δημιούργησαν τη μεγάλη τέχνη των σπηλαίων της Altamira και του Lascaux άφησαν επίσης πίσω τους ένα πρώιμο σύστημα χρονοσήμανσης, το οποίο αργότερα έγινε κοινή πρακτική για το είδος μας», είπε ο καθηγητής Pettitt.

Οι κουκίδες που δείχνουν ένα προϊστορικό ημερολόγιο επαναλαμβάνονται σε κάθε σπηλαιογραφία

Οι κουκίδες που δείχνουν ένα προϊστορικό ημερολόγιο επαναλαμβάνονται σε κάθε σπηλαιογραφία

«Αυτοί οι άνθρωποι ήταν περισσότερο σαν εμάς από όσο νομίζουμε. Ξαφνικά έγιναν πολύ πιο κοντά μας», πρόσθεσε ο Μπεν Μπέικον.

Ελληνοτουρκικά: Τρέλα Ακάρ – Ζητούν συζήτηση για την Γαύδο;

Αμερικανοί: Τρομερός ο ρωσικός ηλεκτρονικός πόλεμος – Δεν πετάνε drone και αεροπλάνα

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Οι ειδικοί έξυναν το κεφάλι τους. Έναν προϊστορικό γρίφο έλυσε ένας ερασιτέχνης». Στο άρθρο αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω #tags. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα, επισκεφτείτε τα παρακάτω θέματα. GeoStratigika on GoogleNews

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βαγγέλης Λάσκαρης

Συντάκτης στο GeoStratigika.gr

ΣΧΟΛΙΑ