Αρχική » Διεθνή

Χαμάς και Χεζμπολάχ, οι εχθροί του Ισραήλ

Σουνίτες όπως η Χαμάς και οι Σιίτες της Χεζμπολάχ, με λίγα λόγια για να καταλάβουμε ποιοι πολεμούν στο Ισραήλ.

Μιχάλης Ιακώβου Featured Διεθνή
Το τρίγωνο Ισραήλ-PLO-Χαμάς

Η Χαμάς είναι μία παλαιστινιακή σουνιτική παραστρατιωτική οργάνωση και πολιτικό κόμμα που ιδρύθηκε το 1987 από τον σεΐχη Αχμέντ Γιασίν και τον Μοχάμεντ Ταχά της Παλαιστινιακής πτέρυγας της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Η Χαμάς κατέχει σήμερα την πλειοψηφία των εδρών του εκλεγμένου νομοθετικού συμβουλίου στην Παλαιστινιακή Εθνική Αρχή και κατέχει και τον πλήρη έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας.

Η διακήρυξη της Χαμάς κάνει έκκληση για την καταστροφή του Κράτους του Ισραήλ και την αντικατάστασή του με ένα παλαιστινιακό ισλαμικό κράτος στην περιοχή που είναι τώρα το Ισραήλ, τη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας.

Πολλά κράτη αναγνωρίζουν τη Χαμάς ως μία τρομοκρατική οργάνωση, ενώ διεθνείς οργανισμοί την κατηγορούν για πολλές επιθέσεις και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Ποιοι είναι οι πολεμικοί στόχοι της Χαμάς;

Οι πολεμικοί στόχοι της Χαμάς είναι πολλαπλοί. Σύμφωνα με την εφημερίδα “ΤΟ ΒΗΜΑ”, ο κυριότερος στόχος της Χαμάς είναι να επαναφέρει το παλαιστινιακό ψηλά στην παγκόσμια ατζέντα. Άλλοι στόχοι της είναι να προκαλέσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ζημιά στο Ισραήλ και να αποδείξει ποιος είναι ο «αρχηγός» στα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Ποιος είναι ο αρχηγός της Χαμάς;

Ο Ισμαήλ Χανίγια είναι ανώτατος πολιτικός ηγέτης της Χαμάς. Γεννήθηκε στις 29 Ιανουαρίου 1963 στο Al-Shati, στη Λωρίδα της Γάζας. Σπούδασε στο Islamic University of Gaza και δίδαξε στο ίδιο πανεπιστήμιο μετά τη φυλάκισή του από τις ισραηλινές αρχές το 1992. Ανέλαβε πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής το 2006, αλλά καθαιρέθηκε το 2007 από τον Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.

Ισμαήλ Χανίγια

Ισμαήλ Χανίγια

Ο Μαχμούντ Αμπάς είναι Παλαιστίνιος πολιτικός και από το 2005 είναι Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής. Γεννήθηκε στις 26 Μαρτίου του 1935 στη Σαφέντ, τότε βρετανικό έδαφος της Παλαιστίνης και σε πολύ μικρή ηλικία εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στη Συρία. Σπούδασε νομικά στην Αίγυπτο και στη συνέχεια στη Μόσχα. Το 1957 έγινε ιδρυτικό μέλος της Φατάχ.

Ποια είναι η Χεζμπολάχ;

Η Χεζμπολάχ είναι μία σιιτική στρατιωτική και πολιτική οργάνωση με βάση το Λίβανο. Ιδρύθηκε το 1985 και συμμετέχει στην κυβέρνηση και στο κοινοβούλιο της χώρας. Η Χεζμπολάχ έχει κερδίσει τη στήριξη των σιιτών μουσουλμάνων παρέχοντας κοινωνικές υπηρεσίες και έχει τη δύναμη να κινητοποιεί πλήθος υποστηρικτών. Πολλά κράτη αναγνωρίζουν τη Χεζμπολάχ ως μία τρομοκρατική οργάνωση.

Ο πρώτος αρχηγός της ψήταν ο Αμπάς αλ Moυσσάβι, ένας Λιβανέζος σιίτης κληρικός, συνιδρυτής και γενικός γραμματέας της Χεζμπολάχ ο οποίος σκοτώθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας του Ισραήλ το 1992. Αρχηγός της Χεζμπολάχ από το 1992 είναι ο Χασάν Νασράλα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Ισραήλ: Οι Ισραηλινοί ετοιμάζονται για κάτι πολύ μεγάλο – Ποια οδηγία έδωσαν στους πολίτες

Πρέσβης του Ισραήλ στην Τουρκία: Η Χαμάς δεν πρέπει να έχει παρουσία στην Τουρκία

 

ΠΗΓΕΣ:

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Χαμάς και Χεζμπολάχ, οι εχθροί του Ισραήλ». Στο άρθρο αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω #tags. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα, επισκεφτείτε τα παρακάτω θέματα. GeoStratigika on GoogleNews

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μιχάλης Ιακώβου

Γράφω για τεχνολογία και θέματα πληροφορικής, επικαιρότητας και ιστορίας. Προσπαθώ να παραβάλλω τα θέματά μου αντικειμενικά και πάντα για την βοήθεια του αναγνώστη. Δίνω την είδηση, χωρίς να παίρνω μέρος ή να προβάλω προσωπικά σχόλια. Είμαι φανατικός με την Ιστορία. Όποιος δεν ξέρει την ιστορία του, είναι καταδικασμένος να κάνει τα ίδια λάθη.

ΣΧΟΛΙΑ