Αρχική » Ελληνοτουρκικά

Ελληνικά F-16 Viper και Rafale στην άσκηση «Ηνίοχος» – Για πρώτη φορά στο Αιγαίο; – Συναγερμός στην Τουρκία

Η «ΗΝΙΟΧΟΣ 2023» θα διεξαχθεί στην ευρύτερη περιοχή του FIR Αθηνών.

Διονύσης Αντωνέλλος Featured Ένοπλες Δυνάμεις Ελληνοτουρκικά
Ελληνικά F-16 Viper και Rafale στην άσκηση «Ηνίοχος» - Για πρώτη φορά στο Αιγαίο;

Ελληνικά F-16 Viper και Rafale για πρώτη φορά υπάρχει περίπτωση να βρεθούν μαζί στο Αιγαίο στην πολυεθνική άσκηση «Ηνίοχος».

Η «ΗΝΙΟΧΟΣ 2023» θα διεξαχθεί στην ευρύτερη περιοχή του FIR Αθηνών και θα συμμετέχουν με προσωπικό και μέσα εκτός από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις:

● Η Κυπριακή Δημοκρατία με Ελικόπτερο AW139 και Ομάδα Τερματικής Καθοδήγησης Πυρών (Joint Terminal Attack Controller – JTAC).
● H Γαλλία με Μαχητικά Αεροσκάφη (Α/Φ) RAFALE.
● Οι ΗΠΑ με Α/Φ F-16, 1 Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος MQ-9 REAPER και Ομάδα JTAC.
● Η Ινδία με Α/Φ Su-30.
● Η Ιορδανία με Α/Φ F-16.
● Η Ισπανία με Α/Φ F-18.
● Η Ιταλία με Α/Φ TORNADO.
● Η Σαουδική Αραβία με Α/Φ F-15.
● Η Σλοβενία με Α/Φ PC-9Μ και Ομάδα JTAC.

Επίσης στην άσκηση θα συμμετάσχουν με προσωπικό η Αυστρία και ο Καναδάς, και με παρατηρητές η Γερμανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μαρόκο, το Μαυροβούνιο, το Μπαχρέιν, η Σλοβακία και η Τυνησία.

Η εν λόγω δραστηριότητα χωρίζεται στις ακόλουθες φάσεις:

● Φάση Προετοιμασίας, από 18 έως 23 Απριλίου 2023.
● Φάση Εκτέλεσης, από 24 Απριλίου έως 4 Μαΐου 2023 η οποία θα περιλαμβάνει SPOTTERS DAY την Τετάρτη 26 Απριλίου 2023 (09:00 – 19:00) και την Τετάρτη 3 Μαΐου 2023 (09:00 – 19:00), καθώς και Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (DV Day) με διέλευση αεροσκαφών άνωθεν της Ακρόπολης την Παρασκευή 28 Απριλίου 2023.
● Φάση Αναδίπλωσης, από 5 έως 7 Μαΐου 2023.

Ελληνικά F-16 Viper και Rafale στην άσκηση «Ηνίοχος» – Για πρώτη φορά στο Αιγαίο;

Η Άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 2023» είναι τύπου ΤΑΜΣ (Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων), και αποσκοπεί στην ενίσχυση της συνεργασίας και της διαλειτουργικότητας μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) των συμμετεχουσών Χωρών, με την διεξαγωγή προκεχωρημένης επιχειρησιακής εκπαίδευσης και εκτέλεση πολύπλοκων και απαιτητικών σεναρίων που προσομοιάζουν συνθήκες πραγματικών επιχειρήσεων.

Στην «ΗΝΙΟΧΟΣ 2023» θα συμμετάσχουν για πρώτη φορά τα πρόσφατα αναβαθμισμένα Α/Φ F-16 VIPER και τα νεοαποκτηθέντα Α/Φ RAFALE, και παράλληλα θα πραγματοποιηθεί ευρεία χρήση των 11 εξομοιωτών (10 Αεροσκαφών και 1 JTAC) που λειτουργούν στις νέες εγκαταστάσεις της Μοίρας Επιχειρησιακής Συνθετικής Εκπαίδευσης (ΜΕΣΕ) στο Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ) στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας.

Η σειρά Ασκήσεων «ΗΝΙΟΧΟΣ» έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον φίλων, εταίρων και σύμμαχων Χωρών που κάθε χρόνο αυξάνουν τη συμμετοχή τους σε αυτήν, καθιστώντας την πόλο έλξης στο πεδίο ανταλλαγής πολύτιμων εμπειριών επιχειρησιακής εκπαίδευσης και αναδεικνύοντάς την ως μία από τις σημαντικότερες Ασκήσεις τόσο στην Ευρώπη όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Παράλληλα και συνδυαστικά με την «ΗΝΙΟΧΟΣ 2023» θα διεξαχθεί η Διεθνής Άσκηση Ειδικών Δυνάμεων – Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (ΕΔ-ΔΕΕ) με την ονομασία «ΩΡΙΩΝ 23». Η Άσκηση θα λάβει χώρα από την Δευτέρα 24 Απριλίου έως την Παρασκευή 5 Μαΐου 2023 στην ευρύτερη χερσαία και θαλάσσια περιοχή της Αττικοβοιωτίας, με την συμμετοχή ΕΔ-ΔΕΕ από την νεότευκτη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ, την Κυπριακή Δημοκρατία, την Αυστρία, την Βουλγαρία, την Γαλλία, την Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, τις ΗΠΑ, το Μαυροβούνιο και την Σερβία, καθώς και τμημάτων της ΕΛ.ΑΣ. (Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα – Ε.Κ.Α.Μ.) και του Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. (Μονάδα Υποβρύχιων Αποστολών – ΜΥΑ), και επιπλέον Παρατηρητές από την Αίγυπτο και το Ισραήλ.

Η Άσκηση «ΩΡΙΩΝ 23» είναι άσκηση ανάπτυξης Στρατηγείων – Βάσεων Ειδικών Επιχειρήσεων τύπου CFX/LIVEX/INVITEX (Command Post Exercise/Live Exercise/Invitation Exercise), και αποσκοπεί στην αναβάθμιση του επιπέδου της συναντίληψης και της ανταλλαγής τεχνογνωσίας μεταξύ των συμμετεχόντων, καθώς και στην επαύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των ΕΔ-ΔΕΕ σε διασυμμαχικό πλαίσιο, με την εκτέλεση σύνθετων επιχειρησιακών σεναρίων αυξανόμενης δυσκολίας και πολυπλοκότητας τόσο στο χερσαίο και θαλάσσιο περιβάλλον, όσο και σε περιοχές στρατηγικής σημασίας, όπως σε βιομηχανικές και ενεργειακές εγκαταστάσεις της Χώρας.

Η σειρά Ασκήσεων «ΩΡΙΩΝ» διευρύνεται κάθε χρόνο προσελκύοντας όλο και περισσότερες ΕΔ-ΔΕΕ από φίλες και σύμμαχες Χώρες, καθιστώντας την ως μοναδική στις Ασκήσεις Ειδικών Επιχειρήσεων (Special Operations Forces Exercise – SOFEX), καταδεικνύοντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο των Ελληνικών ΕΔ-ΔΕΕ στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου.

Όπως είναι φυσικό η συγκεκριμένη εξέλιξη αναμένεται να προκαλέσει συναγερμό στην Τουρκία η οποία επιθυμεί να δει και να «μετρηθεί» με τα ελληνικά Rafale και Viper.

Θα βγάλει άραγε η Ελλάδα Rafale και Viper στο Αιγαίο ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση των Τούρκων, ειδικά με τα δεκάδες Bayraktar (σ.σ. με τους πυραύλους τους και τις κάμερες)που διαθέτουν. Γιατί μην ξεχνάμε πως η Τούρκοι συνεχίζουν να θέλουν βίντεο με ελληνικά Rafale και Viber.

Διαβάστε επίσης:

Βayraktar: Γιατί φοβάται η Τουρκία τα UAV Orbiter 3 που πήρε η Ελλάδα από το Ισραήλ

Άδειασε ο πρόεδρος της τουρκικής Αμυντικής βιομηχανίας τον Γενικό Διευθυντή της TUSAŞ για το τoυρκικό μαχητικό – Παιχνίδια με τα Bayraktar;

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ελληνικά F-16 Viper και Rafale στην άσκηση «Ηνίοχος» – Για πρώτη φορά στο Αιγαίο; – Συναγερμός στην Τουρκία». Στο άρθρο αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω #tags. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα, κάνετε κλικ στις παρακάτω λέξεις. GeoStratigika on GoogleNews

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διονύσης Αντωνέλλος

Ξεκίνησα με το blogging. Mετά με κέρδισε το ραδιόφωνο και αργότερα με νίκησε η τηλεόραση. Ενδιαφέρον για ότι συμβαίνει στα ελληνοτουρκικά. Τυχερός που γνώρισα κάποιους ανθρώπους και με έκαναν καλύτερο άνθρωπο.

ΣΧΟΛΙΑ