Αρχική » Ελληνοτουρκικά

H Tουρκία στρέφει την προσοχή της στα Eurofighter – Αυτός είναι ο λόγος

Tουρκικά ΜΜΕ: «H Tουρκία στρέφει την προσοχή της στα Eurofighter»

Βαγγέλης Λάσκαρης Featured Ελληνοτουρκικά
H Tουρκία στρέφει την προσοχή της στα Eurofighter - Αυτός είναι ο λόγος

Tην προσοχή της στα Eurofighter στρέφει η Τουρκία σύμφωνα με τα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας, λόγω των σχέσεων με τις ΗΠΑ το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪΜανώλης Κωστίδης, τα τουρκικά μέσα αναφέρουν πως ο Μπάιντεν δεν δίνει ούτε F-35 αλλά ούτε και F-16 και η Άγκυρα ψάχνει λύσεις.

H Tουρκία στρέφει την προσοχή της στα Eurofighter – Αυτός είναι ο λόγος

Πιο συγκεκριμένα, το δελτίο ειδήσεων του TGRT HABER ανέφερε: «Πρέπει να θυμόμαστε την περιπέτεια της Τουρκίας σε σχέση με τα F-35 και τα F-16. H Toυρκία ήταν μέρος του σχεδίου συμπαραγωγής των F-35 και προμήιθειας των μαχητικών. Όταν επιδεινώθηκαν οι σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ η Άγκυρα αποκλείστηκε από τα F-35.

Παράλληλα συμπληρώνουν πως ο βασικός λόγος που συνέβη αυτό ήταν η προμήθεια των S-400 απο τη Ρωσία τη στιγμή που Τουρκία είπε «εγώ έχω πληρώσει , και έναντι του ποσού να μου δώσετε έστω τα F-16».

Τότε, σύμφωνα πάντα με τους τούρκους, ο Mπάιντεν συμφώνησε ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν έστειλε επιστολή στο Κογκρέσο και ζήτησε την παραχώρηση των F-16 στην Τουρκία. Αλλά μέχρι και σήμερα δεν εκγρίθηκε αυτό το αίτημα. Γι αυτό και η Τουρκία έστρεψε το βλέμμα της στα Eurofighter Typhoon.

Την ίδια ώρα, έντονο προβληματισμό έχουν Τούρκοι αναλυτές για την άρνηση των ΗΠΑ να δώσει τα F-35 στην Τουρκία σε αντίθεση με την Ελλάδα.

Αρχικά ο σχεδιασμός των Τούρκων ήταν να λάβουν τα F-35 από τις ΗΠΑ. Ωστόσο οι ΗΠΑ αρνήθηκαν με τον Ερντογάν να στρέφεται στη Ρωσία για τα s-400. Στη συνέχεια όμως μπήκαν στο τραπέζι και τα F-16 με τις απειλές προς την Ελλάδα για «εισβολή τη νύχτα» να βάζουν στοπ από τους Αμερικανούς.

Οι Τούρκοι αναλυτές προβληματίζονται από το γεγονός πως οι Αμερικανοί έχουν υποσχεθεί είκοσι F-35 στην Ελλάδα μέχρι το 2027-28 την ώρα που στην Τουρκία δε προσφέρουν κάτι. Όπως τονίζουν, αυτό αλλάζει τα δεδομένα στο Αιγαίο και δίνει υπεροχή στην Ελλάδα καθώς μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στην τουρκική αεροπορία καθώς τα F-35 είναι ισχυρά μαχητικά αεροσκάφη.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «H Tουρκία στρέφει την προσοχή της στα Eurofighter – Αυτός είναι ο λόγος». Στο άρθρο αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω #tags. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα, επισκεφτείτε τα παρακάτω θέματα. GeoStratigika on GoogleNews

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βαγγέλης Λάσκαρης

Συντάκτης στο GeoStratigika.gr

ΣΧΟΛΙΑ