Αρχική » Ελληνοτουρκικά

ΗΠΑ: Γιατί δεν θα νοιάζει την Ελλάδα αν πάρει F-16 η Tουρκία

Η πώληση F-16 στην Τουρκία πιθανότατα θα αντιμετωπιστεί με "σήκωμα των ώμων" από την Αθήνα.

Διονύσης Αντωνέλλος Featured Ένοπλες Δυνάμεις Ελληνοτουρκικά Εξοπλιστικά
ΗΠΑ: Γιατί δεν θα νοιάζει την Ελλάδα αν πάρει F-16 η Tουρκία

ΗΠΑ: Γιατί δεν νοιάζει την Ελλάδα αν πάρει F-16 η Tουρκία αφού θα έχει F-35, είναι μέσες… άκρες η δήλωση του Μαξ Μπέργκμαν, διευθυντή του Προγράμματος Ευρώπη, Ρωσία και Ευρασία στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών.

«Η Ελλάδα θα λάβει τώρα τα F-35 μετά την πώληση των F-16 στην Τουρκία. Ως εκ τούτου, η πώληση F-16 στην Τουρκία πιθανότατα θα αντιμετωπιστεί με “σήκωμα των ώμων” από την Αθήνα, καθώς καθιστά πιο πιθανή την απόκτηση των πολύ πιο προηγμένων και ικανότερων F-35», τονίζεται στο Fox News Digital.

Την ίδια ώρα, ανησυχία επικρατεί στην Τουρκία για το πρώτο ελληνικό F-16 Viper που επιστρέφει στην Ελλάδα παρέα με F-35, μετά από δοκιμές στις ΗΠΑ.

«Το μαχητικό F-16 Viper της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας με αύξοντα αριθμό 005 επέστρεψε στην Ελλάδα μετά από 2,5 χρόνια εκτεταμένων δοκιμών στις ΗΠΑ» αναφέρει το τουρκικό defenceturk.net, επικαλούμενο ρεπορτάζ της ελληνικής εφημερίδας Καθμερινή.

«Το 005 είχε πετάξει στις ΗΠΑ στις 4 Φεβρουαρίου 2021, αφού ολοκλήρωσε με επιτυχία τις πρώτες του πτητικές δοκιμές στην Ελλάδα. Το εκσυγχρονισμένο F-16 ολοκλήρωσε τις δοκιμές του σε αμερικανικό έδαφος στις αρχές Ιουνίου. Ωστόσο, το εν λόγω αεροπλάνο περίμενε το “πράσινο φως” για να επιστρέψει στην Ελλάδα. Γιατί η πτήση από το Τέξας στην Αθήνα είναι υλικοτεχνική πρόκληση και δαπανηρή. Ως εκ τούτου, οι ΗΠΑ συνδύασαν τη μεταφορά του ελληνικού F-16 Viper με 3 F-35 που έπρεπε να μεταφερθούν στο Ισραήλ», τονίζεται.

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα, η επιτάχυνση του προγράμματος των τουρκικών φρεγατών «έχει προκαλέσει πανικό στην Ελλάδα».

«Βλέποντας ότι η ναυτική υπεροχή έχει αλλάξει υπέρ της Τουρκίας σε Αιγαίο και Μεσόγειο, η Ελλάδα αποφάσισε να εκσυγχρονίσει τέσσεις φρεγάτες κλάσης ΜΕΚΟ θυσιάζοντας 600 εκατομμύρια ευρώ», αναφέρει η τουρκική Star.

«Καθώς το πρώτο οπλισμένο μη επανδρωμένο αεροσκάφος στον κόσμο (SİHA) και το μεγαλύτερο στρατιωτικό πλοίο της Τουρκίας TCG Anadolu μπήκαν στην υπηρεσία του ναυτικού, η μεταβαλλόμενη ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο έχει πανικοβάλει την Ελλάδα», τονίζεται.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «ΗΠΑ: Γιατί δεν θα νοιάζει την Ελλάδα αν πάρει F-16 η Tουρκία». Στο άρθρο αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω #tags. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα, επισκεφτείτε τα παρακάτω θέματα. GeoStratigika on GoogleNews

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διονύσης Αντωνέλλος

Ξεκίνησα με το blogging. Mετά με κέρδισε το ραδιόφωνο και αργότερα με νίκησε η τηλεόραση. Ενδιαφέρον για ότι συμβαίνει στα ελληνοτουρκικά. Τυχερός που γνώρισα κάποιους ανθρώπους και με έκαναν καλύτερο άνθρωπο.

Μοιράσου στο LinkEdin

ΣΧΟΛΙΑ