Αρχική » Ελληνοτουρκικά

Τουρκία: Σε αδιέξοδο για τα F-16 – Ποια είναι η ημερομηνία «ορόσημο»

Έντονο είναι το παρασκήνιο ανάμεσα στην Άγκυρα και την Ουάσιγκτον, με την τουρκική κυβέρνηση να αναζητά εναγωνίως λύση στο αδιέξοδο των F-16.

Βαγγέλης Λάσκαρης Featured Ελληνοτουρκικά
Τουρκία: Τα F-16 αποτελούν την «καυτή πατάτα» της νέας κυβέρνησης Ερντογάν, με την ανησυχία από το σενάριο να μην τα παραλάβει πριν το 2027 να είναι μεγάλη!  Οι παρασκηνιακές διαδικασίες ανάμεσα στην Άγκυρα και την Ουάσιγκτον βρίσκονται σε εξέλιξη, με την τουρκική κυβέρνηση να αναζητά εναγωνίως λύση. Μάλιστα, το συγκεκριμένο ζήτημα βρέθηκε στην ατζέντα της πέμπτης συνάντησης Τουρκίας-ΗΠΑ στο πλαίσιο του διαλόγου για τον στρατηγικό μηχανισμό, όπου παράλληλα συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις, η Ανατολική Μεσόγειος, ο Ρωσο-ουκρανικός πόλεμος και άλλα περιφερειακά θέματα. Ημερομηνία σταθμός για την τύχη του τουρκικού αιτήματος θεωρείται η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στο Βίλνιους στις 11 και 12 Ιουλίου αν και ουσιαστικές εξελίξεις δεν αναμένονται πριν το τέλος του έτους. Από 'κει και πέρα, η Τουρκική Δημοκρατία και οι Ηνωμένες Πολιτείες επανέλαβαν τη δέσμευσή τους να εμβαθύνουν περαιτέρω την ισχυρή συνεργασία τους σε όλους τους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Δεσμεύτηκαν να επεκτείνουν και να εντείνουν τις διμερείς διαβουλεύσεις πολιτικής, άμυνας και ασφάλειας σε όλα τα επίπεδα και να ενισχύσουν τη συνολική τους εταιρική σχέση σύμφωνα με τα στρατηγικά συμφέροντα και των δύο χωρών. Συμφώνησαν ότι η συνεργασία Τουρκίας-ΗΠΑ στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας συμβάλλει στην περιφερειακή ειρήνη και συζήτησαν την πρόοδο στο αίτημα της Τουρκίας για τον εκσυγχρονισμό του στόλου των F-16.

Τουρκία: Τα F-16 αποτελούν την «καυτή πατάτα» της νέας κυβέρνησης Ερντογάν, με την ανησυχία από το σενάριο να μην τα παραλάβει πριν το 2027 να είναι μεγάλη! 

Οι παρασκηνιακές διαδικασίες ανάμεσα στην Άγκυρα και την Ουάσιγκτον βρίσκονται σε εξέλιξη, με την τουρκική κυβέρνηση να αναζητά εναγωνίως λύση.

Μάλιστα, το συγκεκριμένο ζήτημα βρέθηκε στην ατζέντα της πέμπτης συνάντησης Τουρκίας-ΗΠΑ στο πλαίσιο του διαλόγου για τον στρατηγικό μηχανισμό, όπου παράλληλα συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις, η Ανατολική Μεσόγειος, ο Ρωσο-ουκρανικός πόλεμος και άλλα περιφερειακά θέματα.

Ημερομηνία σταθμός για την τύχη του τουρκικού αιτήματος θεωρείται η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στο Βίλνιους στις 11 και 12 Ιουλίου αν και ουσιαστικές εξελίξεις δεν αναμένονται πριν το τέλος του έτους.

Από ‘κει και πέρα, η Τουρκική Δημοκρατία και οι Ηνωμένες Πολιτείες επανέλαβαν τη δέσμευσή τους να εμβαθύνουν περαιτέρω την ισχυρή συνεργασία τους σε όλους τους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Δεσμεύτηκαν να επεκτείνουν και να εντείνουν τις διμερείς διαβουλεύσεις πολιτικής, άμυνας και ασφάλειας σε όλα τα επίπεδα και να ενισχύσουν τη συνολική τους εταιρική σχέση σύμφωνα με τα στρατηγικά συμφέροντα και των δύο χωρών. Συμφώνησαν ότι η συνεργασία Τουρκίας-ΗΠΑ στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας συμβάλλει στην περιφερειακή ειρήνη και συζήτησαν την πρόοδο στο αίτημα της Τουρκίας για τον εκσυγχρονισμό του στόλου των F-16.

Διαβάστε επίσης:

Προσχέδιο συμφωνίας Wagner – Κρεμλίνου – Γυρνούν στις βάσεις τους οι μισθοφόροι – Πάει στη Λευκορωσία ο Πριγκότζιν;

Οι Τούρκοι προετοιμάζουν επιθέσεις καμικάζι drone σε σμήνος

Έφτασαν τα 580 Bayraktar oι Τούρκοι;

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Τουρκία: Σε αδιέξοδο για τα F-16 – Ποια είναι η ημερομηνία «ορόσημο»». Στο άρθρο αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω #tags. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα, επισκεφτείτε τα παρακάτω θέματα. GeoStratigika on GoogleNews

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βαγγέλης Λάσκαρης

Συντάκτης στο GeoStratigika.gr

ΣΧΟΛΙΑ