Αρχική » Ελληνοτουρκικά

Τουρκία: «Τρόμος» με τα Rafale και τα F-35 – «Υπερέχει η Ελλάδα και χρειαζόμαστε τα Eurofighter»

Αρκετά μεγάλος ο προβληματισμός στην Τουρκία για τις κινήσεις που έχει κάνει η Ελλάδα στα εξοπλιστικά της.

Στέλιος Ανδρικάκης Featured Ελληνοτουρκικά
Τουρκία: «Τρόμος» με τα Rafale και τα F-35 - «Υπερέχει η Ελλάδα και χρειαζόμαστε τα Eurofighter»

Πολλή συζήτηση συνεχίζει να γίνεται στην Τουρκία, για τα ελληνικά εξοπλιστικά προγράμματα, κάτι που αναφέρει και ο αναλυτής Μουράτ Αρσλάν.

Ωστόσο δεν είναι μόνο αυτός, αφού και όλα τα ΜΜΕ της Τουρκίας, μιλούν για τα όσα έχει κάνει η Ελλάδα και την κυριαρχία που έχει πλέον στον Αιγαίο.

Συγκεκριμένα, γίνεται αναφορά, στα μαχητικά που πήρε η χώρα μας, ενισχύοντας τον στόλο της με Rafale και φυσικά τα F-35 που έρχονται.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Μανώλης Κωστίδης, ο απεσταλμένος στου ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούλη, ο Τούρκος αναλυτής τονίζει ότι:

«Υπάρχει μια χώρα στην περιοχή  που αντιλαμβάνεται την Τουρκία ως απειλή: η Ελλάδα! Η Ελλάδα, που αγόρασε 24 μαχητικά αεροσκάφη τύπου Rafale από τη Γαλλία, θα προμηθευτεί και 40 F-35 από τις ΗΠΑ.

Δεν χρειάζεται να τονίσουμε το κόστος οπλικών συστημάτων, συντήρησης και λειτουργίας των F-35. Ωστόσο, στο πλαίσιο της αεροπορικής ισορροπίας με την Τουρκία σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, θα πρέπει να τονιστεί ότι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αποκτούν ποιοτική υπεροχή.

Το Rafale έχει ανώτερες ιδιότητες σε σύγκριση με το F-16 Block 70 όσον αφορά το ύψος δράσης  και την ικανότητα ελιγμών. Τα F-35, από την άλλη πλευρά, είναι αποτελεσματικά μαχητικά αεροσκάφη στην κατηγορία τους με το χαμηλό ίχνος στα  ραντάρ, την ικανότητα πληροφοριών, τη δικτυοκεντρική δράση και την εκτόξευση πυραύλων από μεγάλες αποστάσεις.

Η αγορά Rafale στην Ελλάδα περιέχει μια σημαντική λεπτομέρεια. Η ικανότητα αυτών των αεροσκαφών να κάνουν απότομους ελιγμούς σε μεγάλο ύψος είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα σε σύγκριση με τα F-16. Στην πραγματικότητα, η Ελλάδα αγοράζει Rafale για αυτόν τον λόγο, για να παρέχει υπεροχή ελιγμών και πυρός έναντι τουρκικών F-16».

Τουρκία: «Σε θέση υπεροχής η Ελλάδα»

Την ίδια στιγμή, όπως σας αναφέραμε και τα ΜΜΕ της Τουρκίας κάνουν μεγάλα ρεπορτάζ, όσον αφορά τις κινήσεις που κάνει η Ελλάδα.

Συγκεκριμένα ξεκαθαρίζουν ότι οι ΗΠΑ είναι αυτές που αλλάζουν τις ισορροπίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και θα δώσουν στην Ελλάδα και φρεγάτες.

Ενώ η εφημερίδα Turkiye αποκαλύπτει ότι:

«H Ελλάδα με τις αγορές οπλικών συστημάτων επιχειρεί να αποκτήσει δύναμη αποτροπής στο Αιγαίο και οι προμήθειες της θεωρούνται πως έχουν στόχο την αντιμετώπιση της Τουρκίας.

Στις 27 Ιανουαρίου του 2024 οι ΗΠΑ ενέκριναν την πώληση των F-16 Βlock 70, αλλά ταυτόχρονα εγκρίθηκε και η πώληση των F-35 στην Ελλάδα. Οι ΗΠΑ που πάντα προσπαθούσαν να διατηρήσουν την ισορροπία μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, τώρα έφεραν την Ελλάδα σε πλεονεκτική θέση. Το πρόγραμμα που ενέκριναν οι ΗΠΑ για την Ελλάδα περιλαμβάνει 40 F-35.

Μαζί με τα οπλικά τους συστήματα κι έχει κόστος 8.6 δισ. δολάρια. Αυτά τα αεροσκάφη θα αντικαταστήσουν τα F-4. και Mirage 2000-5 που σήμερα διαθέτει η. Ελληνική Αεροπορία. Όμως η Ελλάδα δεν αγοράζει μόνο F-35. σχεδιάζει να μπει και στο πρόγραμμα ναυπήγησης των φρεγατών Constellation».

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Τουρκία: «Τρόμος» με τα Rafale και τα F-35 – «Υπερέχει η Ελλάδα και χρειαζόμαστε τα Eurofighter»». Στο άρθρο αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω #tags. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα, επισκεφτείτε τα παρακάτω θέματα. GeoStratigika on GoogleNews

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στέλιος Ανδρικάκης

Ο Στέλιος Ανδρικάκης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 23/5/1992. Από μικρή ηλικία άρχισε την ενασχόληση του με διάφορα αθλήματα και κυρίως με την κολύμβηση, ωστόσο το άνοιγμα του ραδιοφώνου σε μία αθλητική εκπομπή άλλαξε τελείως την οπτική και τα «θέλω» του.

ΣΧΟΛΙΑ