Αρχική » Ελληνοτουρκικά

Τουρκικά ΜΜΕ: Πρόταση για θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο και συνεργασία με Ελλάδα!

Τη δημιουργία θαλάσσιων πάρκων στο Αιγαίο και συνεργασία με την Ελλάδα πρότεινε ο πρόεδρος τουρκικής εταιρείας θαλασσών, Μπαϊράμ Οζτούρ

Βαγγέλης Λάσκαρης Featured Ελληνοτουρκικά
Τη δημιουργία θαλάσσιων πάρκων στο Αιγαίο και συνεργασία με την Ελλάδα πρότεινε ο πρόεδρος τουρκικής εταιρείας θαλασσών, Μπαϊράμ Οζτούρ

Τις έρευνες που σκοπεύει να ξεκινήσει η Τουρκία στο Αιγαίο σχολιάζουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ενώ παράλληλα έχει αρχίσει μια συζήτηση για τη δημιουργία θαλάσσιων πάρκων στο Αιγαίο.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ Μανώλης Κωστίδης, τουρκικά μέσα αναφέρουν ότι η Τουρκία ξεκινάει τώρα τις έρευνες στο Αιγαίο από τουρκική εταιρεία ερευνών πετρελαίου. Το πρακτορείο Anadolu αναφέρει ότι «οι έρευνες θα γίνουν εντός των χωρικών υδάτων του Αιγαίου» και όχι εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων.

Παράλληλα, το τηλεοπτικό δίκτυο Haber σχολιάζει ότι «είναι μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη, η Τουρκική Εταιρεία Ερευνών Πετρελαίου ζήτησε την άδεια για τις έρευνες σε 9 διαφορετικά σημεία του Αιγαίου. Αν κοιτάξουμε στον χάρτη, θυμόμαστε πως τα προηγούμενα χρόνια είχαν γίνει σεισμικές έρευνες με τα σκάφη Sismik-1 όπως και το Piri Reis».

Εξάλλου, το Haber Global αναφέρει ότι «η Ελλάδα ανακοίνωσε τα θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο», υποστηρίζοντας πως «η Τουρκία είπε ξεκάθαρα πως δεν θα τα αποδεχτεί». Και προσθέτει:

«Η Ελλάδα επιμένει. Ο Μητσοτάκης δηλώνει πως το θέμα αυτό δεν αφορά την Τουρκία και θα τα προχωρήσουμε. Βέβαια, επίσημα δεν ειπώθηκε πως γίνεται για τον λόγο αυτό, αλλά και η Τουρκία τώρα ξεκινάει έρευνες πετρελαίου στο Αιγαίο.

Θα πραγματοποιηθούν έρευνες πετρελαίου σε 9 διαφορετικά σημεία που καθορίστηκαν οι συντεταγμένες τους. Η Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου που μέχρι σήμερα έχει κάνει έρευνες πετρελαίου σε διαφορετικά σημεία της Τουρκίας, τώρα καθόρισε την πορεία της προς το Αιγαίο. Η Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου ζήτησε την άδεια για έρευνες πετρελαίου εντός των χωρικών υδάτων του Αιγαίου».

Παράλληλα, τη δημιουργία θαλάσσιων πάρκων στο Αιγαίο και συνεργασία με την Ελλάδα πρότεινε ο πρόεδρος τουρκικής εταιρείας θαλασσών, Μπαϊράμ Οζτούρκ λέγοντας πως αφού η Ελλάδα ανακοίνωσε θαλάσσια πάρκα ας ανακοινώσει και η Τουρκία στο Βόρειο Αιγαίο, στην Κρήτη και στη Λέσβο.

Όπως σχολιάζει ο πρόεδρος της τουρκικής εταιρείας τα πάρκα θα δημιουργηθούν με σκοπό την προστασία της… σαρδέλας και του γαύρου. «Αν η Ελλάδα θέλει να κηρύξει τις δικές της προστατευόμενες περιοχές, η Τουρκία θα πρέπει να επιδείξει την ίδια στάση και να κηρύξει και αυτή τις δικές της. Η μια από αυτές τις περιοχές βρίσκεται στην Ίμβρο στο Βόρειο Αιγαίο, η άλλη βρίσκεται στην κάτω πλευρά της Λέσβου στο Κεντρικό Αιγαίο, η άλλη απέναντι από την Κρήτη και η άλλη κοντά στη χερσόνησο Ντάτσα. Οι περιοχές του Βορείου Αιγαίου είναι οι περιοχές όπου ζουν και αναπαράγονται οι ξιφίες και από απόψεως αλιείας υπάρχουν κοινά είδη όπως ο γαύρος και η σαρδέλα.

Πίσω από τη Λέσβο υπάρχουν κοραλλιογενείς βιότοποι (κοράλλια ενδημικά του Αιγαίου και της Μεσογείου), ενώ στα νότια, κοντά στην Τουρκία, υπάρχουν καρχαρίες, δελφίνια και φάλαινες.  Πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για την προστασία αυτών των περιοχών. Θα ήταν πολύ καλό αν αυτό γινόταν με τη συνεργασία και των δύο χωρών. Θα αποτελούσε ένα καλό παράδειγμα» ανέφερε ο πρόεδρος τουρκικής εταιρείας θαλασσών.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Τουρκικά ΜΜΕ: Πρόταση για θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο και συνεργασία με Ελλάδα!». Στο άρθρο αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω #tags. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα, επισκεφτείτε τα παρακάτω θέματα. GeoStratigika on GoogleNews

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βαγγέλης Λάσκαρης

Συντάκτης στο GeoStratigika.gr

ΣΧΟΛΙΑ