Αρχική » Ελληνοτουρκικά

Τουρκία: Σε νέο χαμηλό ρεκόρ κατρακύλησε η τουρκική λίρα – Πολίτες σε απόγνωση!

Σε νέο χαμηλό ρεκόρ κατρακύλισε η τουρκική λίρα, με τους πολίτες να ζορίζονται ακόμα και για τα βασικά αγαθά λόγω του πληθωρισμού!

Βαγγέλης Λάσκαρης Featured Ελληνοτουρκικά
Τουρκία: Σε νέο χαμηλό ρεκόρ κατρακύλησε η τουρκική λίρα, με τους πολίτες να ζορίζονται ακόμα και για τα βασικά αγαθά λόγω του πληθωρισμού!

Τουρκία: Συνεχίζεται η κατρακύλα για την τουρκική λίρα, η οποία κατέγραψε νέο χαμηλό ρεκόρ ενώ η κεντρική τράπεζα της χώρας αύξησε το βασικό επιτόκιό της λιγότερο απ’ ό,τι προσδοκούσαν οι αγορές.

Ειδικότερα, η κεντρική τράπεζα σχεδόν διπλασίασε το βασικό της επιτόκιο, αυξάνοντάς το από 8,5% σε 15%, σηματοδοτώντας την πρώτη αύξηση της χώρας από τον Μάρτιο του 2021. Ωστόσο, αυτό ήταν ακόμα κάτω από τις προσδοκίες του Reuters για αύξηση στο 21%.

Η λίρα – η οποία βυθίζεται ακόμα περισσότερο μετά την επανεκλογή του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν – έφτασε και σε αναλογία 1 προς 25 σε σχέση με το δολάριο.

Αναφορικά με τον πληθωρισμό, το Μάιο κάτω από το 40% για πρώτη φορά εδώ και 16 μήνες. Ειδικότερα διαμορφώθηκε στο 39,6% σε ετήσια βάση και παρέμεινε σχεδόν σταθερός, διαφορά +0,04%, σε σχέση με τον Απρίλιο.

Έτσι, πολίτες βρίσκονται σε απόγνωση, μιας και δυσκολεύονται να αγοράσουν βασικά αγαθά λόγω του πληθωρισμού. Οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα, σύμφωνα με την Τουρκική Στατιστική Υπηρεσία, αγγίζουν το 54%, με την αντιπολίτευση να επισημαίνει ότι ξεπερνούν του 107%.


Διαβάστε επίσης:

Τουρκία: Ξεκίνησαν πάλι τα παρατράγουδα με το Καστελόριζο

Οι Γάλλοι ετοίμασαν τα drone αυτοκτονίας Toutatis

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Τουρκία: Σε νέο χαμηλό ρεκόρ κατρακύλησε η τουρκική λίρα – Πολίτες σε απόγνωση!». Στο άρθρο αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω #tags. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα, επισκεφτείτε τα παρακάτω θέματα. GeoStratigika on GoogleNews

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βαγγέλης Λάσκαρης

Συντάκτης στο GeoStratigika.gr

ΣΧΟΛΙΑ