Αρχική » Εξοπλιστικά

Η χρονιά των Rafale: Τρελή η επιτυχία των ελληνικών μαχητικών και έχει και άλλο – H Ελλάδα τα εκτόξευσε;

Το συνολικό ανεκτέλεστο παραγγελιών Rafale στις 31 Δεκεμβρίου 2022 ανέρχεται σε 164 μονάδες.

Διονύσης Αντωνέλλος Featured Ελληνοτουρκικά Εξοπλιστικά
Η χρονιά των Rafale: Τρελή η επιτυχία των ελληνικών μαχητικών και έχει και άλλο - Πώς η Ελλάδα τα εκτόξευσε

Η χρονιά των Rafale: Τρελή η επιτυχία των ελληνικών μαχητικών και έχει και άλλο σύμφωνα με τους Γάλλους που τα βλέπουν να τα βάζουν ξεκάθαρα με μαχητικά 5η γενιάς.

Ο Έρικ Τραπιέ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Dassault Aviation, παρουσίασε τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα για το 2022, τα οποία ξεπέρασαν τα αναμενόμενα κέρδη, σε μεγάλο βαθμό χάρη στη μεγάλη ζήτηση για μαχητικά Rafale.

Η γαλλική εταιρεία, κατά το 2022, κατέγραψε ετήσιο ρεκόρ παραγγελιών αεροσκαφών και ξεπέρασε τις δικές της προβλέψεις κερδών.

Οι παραγγελίες εξαγωγής για μαχητικά Rafale ήταν η κύρια κινητήρια δύναμη πίσω από αυτά τα καλά αποτελέσματα, γράφει το aviacionline.com.

Οι εξαγωγές αμυντικών προϊόντων της εταιρείας ήταν 15.657 εκατομμύρια ευρώ το 2022, από 6.173 εκατομμύρια ευρώ το 2021.

Πάρε τον έλεγχο και πιλόταρε μόνος σου ένα Airbus 320 ή κάνε αερομαχίες με ένα F16, με τους προσομοιωτές του The Pilot Center

Αυτό το ιστορικό ποσό οφείλεται στα 92 Rafale που παραγγέλθηκαν το 2022: 80 Rafale για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, έξι για την Ελλάδα και έξι για την Ινδονησία.

Αυτό που φαίνεται από τα γραφίματα είναι πως ενώ το μερίδιο των αμυντικών εξαγωγών ήταν 3.616 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με 4.549 εκατ. ευρώ το 2021 μετά την αγορά των γαλλικών μαχητικών από την Ελλάδα οι Γαλλοι άρχισαν να κάνουν… χρυσές δουλειές.

Η χρονιά των Rafale: Τρελή η επιτυχία των ελληνικών μαχητικών και έχει και άλλο - Πώς η Ελλάδα τα εκτόξευσε

Η χρονιά των Rafale: Τρελή η επιτυχία των ελληνικών μαχητικών και έχει και άλλο – Πώς η Ελλάδα τα εκτόξευσε

Το 2022 περιελάμβανε την παράδοση ενός Rafale στη Direction Générale de l’Armement (γαλλικός οργανισμός αμυντικών προμηθειών) μετά από τετραετή παύση, κατόπιν αιτήματος του γαλλικού κράτους για δημοσιονομικούς λόγους.

Εκτός από τα 80 αεροσκάφη για τα ΗΑΕ, και τα έξι επιπλέον μαχητικά για την Ελλάδα, σημαντική είναι και η υπογραφή της σύμβασης για 42 Rafale (6+36) για την Ινδονησία.

Ως αποτέλεσμα, το συνολικό ανεκτέλεστο παραγγελιών Rafale στις 31 Δεκεμβρίου 2022 ανέρχεται σε 164 μονάδες, εκ των οποίων οι 125 προορίζονται για εξαγωγή και οι 39 για τις Γαλλικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Στις αρχές Μαρτίου 2023, η Γαλλική Αεροπορική και Διαστημική Δύναμη παρέλαβε το πρώτο της μαχητικό αεροσκάφος F4.1 Rafale.

Πρόκειται για ένα τυπικό διθέσιο F3R που στάλθηκε στη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμού (DGA) Flight Test Center στο Istres για μετατροπή λογισμικού.

Το Rafale F4.1 λαμβάνει αρκετές αναβαθμίσεις λογισμικού για την απόκτηση νέων δυνατοτήτων, νέου οπλισμού και συγκεκριμένα, ουσιαστική βελτίωση της ικανότητας «συνεργατικής μάχης» του.

Η Γαλλική Αεροπορική και Διαστημική Δύναμη θα λάβει μερικά νέα F4 από το εργοστάσιο, αντικαθιστώντας τα αεροσκάφη που πωλούνται στην Ελλάδα, και θα αναβαθμίσει μέρος του τρέχοντος στόλου της σε αυτό το νέο πρότυπο.

Το 80 Rafale των ΗΑΕ θα είναι αυτής της προηγμένης έκδοσης.

Η ανάπτυξη του Rafale θα συνεχιστεί στην F5 έκδοση, η οποία θα αντιπροσωπεύει μια «δεύτερη γενιά συνδεσιμότητας» στο πρότυπο F4

Με τις παραγγελίες να έχουν ήδη επιβεβαιωθεί, τις προσδοκίες για νέες αγορές και με τη μελλοντική έκδοση F5 να ξεκινά την ανάπτυξή της για να τεθεί σε λειτουργία την περίοδο 2035-2038 (συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης SEAD/DEAD ), είναι σαφές ότι το γαλλικό μαχητικό έχει ένα… γόνιμο μέλλον.

«Ίσως μια από τις πτυχές που εξηγεί την αξιοσημείωτη ανάκαμψη του ενδιαφέροντος των ξένων πελατών για το γαλλικό μαχητικό (πέρα από μια επιθετική και αποτελεσματική εμπορική πολιτική εκ μέρους του γαλλικού κράτους και της Dassault) είναι ότι, με τις δυνατότητες που αναπτύσσονται για αυτό το μαχητικό – γίνεται ακόμη και λόγος για ένα ενδεχόμενο πρότυπο F6 – το Rafale θα μπορούσε να λειτουργήσει με επιτυχία ως γέφυρα μεταξύ των αεροσκάφους 4,5 γενιάς και των υπό ανάπτυξη αεροσκάφών 6ης γενιάς, για όλα εκείνα τα έθνη που για οικονομικούς ή πολιτικούς λόγους, δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στο αεροσκάφος 5ης γενιάς επί του παρόντος», σημειώνεται.

Να σημειωθεί πως ειδικά μετά την επιλογή των γαλλικών μαχητικών από την Ελλάδα, πολλοί πελάτες ήταν αυτοί που εξέφρασαν ενδιαφέρον για τον αγορά τους, μεταξύ των οποίων τα ΗΑΕ, με την σούπερ παραγγελία, η Σερβία, η Κροατία, η Κολομβία, η Ινδονησία, η Ινδία με έξτρα παραγγελια κ.α..

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία: Δεν χρειαζόμαστε S300 και S400 – Έχουμε δικό μας σύστημα αεράμυνας μεγάλης εμβέλειας

Ελληνοτουρκικά: Επική «κωλοτούμπα» Ερντογάν – «Δεν έχουμε ανάγκη τους S-400»

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Η χρονιά των Rafale: Τρελή η επιτυχία των ελληνικών μαχητικών και έχει και άλλο – H Ελλάδα τα εκτόξευσε;». Στο άρθρο αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω #tags. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα, επισκεφτείτε τα παρακάτω θέματα. GeoStratigika on GoogleNews

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διονύσης Αντωνέλλος

Ξεκίνησα με το blogging. Mετά με κέρδισε το ραδιόφωνο και αργότερα με νίκησε η τηλεόραση. Ενδιαφέρον για ότι συμβαίνει στα ελληνοτουρκικά. Τυχερός που γνώρισα κάποιους ανθρώπους και με έκαναν καλύτερο άνθρωπο.

Μοιράσου στο LinkEdin

ΣΧΟΛΙΑ