Αρχική » Γεωστρατηγική

To τουρκικό σχέδιο με τις ανεμογεννήτριες – Πάνε να ακυρώσουν την ελληνική ΑΟΖ;

Χρειάζεται να χαραχθεί ΑΟΖ στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο λένε οι Τούρκοι.

Διονύσης Αντωνέλλος Featured Ένοπλες Δυνάμεις Ελληνοτουρκικά Γεωστρατηγική
To τουρκικό σχέδιο με τις ανεμογεννήτριες - Πάνε να ακυρώσουν την ελληνική ΑΟΖ

To τουρκικό σχέδιο με τις ανεμογεννήτριες απαιτεί να γινουν ενέργειες ορισμού ΑΟΖ και από την Τουρκία, με τον κίνδυνο η Ελλάδα να βρεθεί σε συνθήκες καταπάτησης κυριάρχικών δικαιωμάτων της.

Τον στόχο να έχει μηδενικές εκπομπές διοξιδίου το 2053 έχει θέσει η Τουρκία και κεντρικό ρόλο στην επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου έχουν τα αιολικά πάρκα.

Μάλιστα η Τουρκία σχεδιάζει το 2035 από αιολική ενέργεια να παρέχονται 5 gigawatt στο ενεργειακό της δίκτυο.

Όμως, σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύμτα, για να συμβεί αυτό χρειάζεται να χαραχθεί ΑΟΖ στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

To τουρκικό σχέδιο με τις ανεμογεννήτριες – Πάνε να ακυρώσουν την ελληνική ΑΟΖ;

To τουρκικό σχέδιο με τις ανεμογεννήτριες - Πάνε να ακυρώσουν την ελληνική ΑΟΖ

Όπως είναι εύκολα αντιληπτό, η Τουρκία, με δεδομένη την θέση της παράνομης τουρκικής «Γαλαζιας Πατρίδας», όταν εννοεί τουρκική ΑΟΖ εννοεί και κομμάτια της ελληνικής ΑΟΖ, αφού δεν δέχεται τον Χάρτη της Σεβίλης, με τις ελληνικές και διεθνείς θέσεις για την χάραξη ΑΟΖ στις παραπάνω περιοχές.

Να σημειωθεί ότι οι υποψήφιες περιοχές για τουρκικά αιολικά πάρκα που ανακήρυξε το τουρκικό υπουργείο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων βρίσκονται απέναντι από τη Λήμνο, στα Στενά, τη Μαύρη Θάλασσα και τη Θάλασσα του Μαρμαρά (Bandırma, Bozcaada, Gelibolu και Karabiga).

Επίσημα το τουρκικό υπουργείο δεν έχει αναφερθεί στην Ανατολική Μεσόγειο, όμως πρέπει να θερωρείται δεδομένο πως οι Τούρκοι σκοπεύουν να… κάνουν κίνηση και προς την Ανατολική Μεσόγειο. Ήδη ξεκίνησαν τα δημοσιεύματα για την ανάγκη να χαραχθεί τουρκική ΑΟΖ και στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως και το Αιγαίο.

Διαβάστε επίσης:

Φρεγάτες: Παίρνει η Ρουμανία τα πλοία που ήθελαν να δώσουν οι Αμερικανοί στην Ελλάδα;

Κορβέτες: Η Ρουμανία ακυρώνει την προμήθεια των γαλλικών Gowind που θέλει και η Ελλάδα – Τι συνέβη – Τι λένε οι Τούρκοι

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «To τουρκικό σχέδιο με τις ανεμογεννήτριες – Πάνε να ακυρώσουν την ελληνική ΑΟΖ;». Στο άρθρο αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω #tags. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα, επισκεφτείτε τα παρακάτω θέματα. GeoStratigika on GoogleNews

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διονύσης Αντωνέλλος

Ξεκίνησα με το blogging. Mετά με κέρδισε το ραδιόφωνο και αργότερα με νίκησε η τηλεόραση. Ενδιαφέρον για ότι συμβαίνει στα ελληνοτουρκικά. Τυχερός που γνώρισα κάποιους ανθρώπους και με έκαναν καλύτερο άνθρωπο.

Μοιράσου στο LinkEdin

ΣΧΟΛΙΑ