Αρχική » Viral

Βίκτορ Μπουτ: Ο «Έμπορος του Θανάτου» που έκανε χρυσές δουλειές μετά την πτώση της ΕΣΣΔ

Δεν είχε κανένα πρόβλημα με τα εμπάργκο και τα «έσπαγε» με αεροπορικές μεταφορές

Νίκος Μπουρλάκης Ένοπλες Δυνάμεις Εξοπλιστικά Διεθνή Viral
Ο Βίκτορ Μπουτ είναι από τους πλέον «διάσημους» εμπόρους όπλων και η δράση του στο λαθρεμπόριο άρχισε μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης.

Ο Βίκτορ Μπουτ είναι από τους πλέον «διάσημους» εμπόρους όπλων και η δράση του στο λαθρεμπόριο άρχισε μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης.

Ο Μπουτ είχε το παρατσούκλι «Ο Έμπορος του Θανάτου»! Έκανε λαθρεμπόριο όπλων χωρίς διακρίσεις, χωρίς «συναισθηματισμούς» και συμμαχίες και δεν τον ενδιέφερε κανένα εμπάργκο αφού το «έσπαζε» με κάποια από τις πολλές εταιρείες αερομεταφορών που είχε.

Εκμεταλλεύτηκε σε απόλυτο βαθμό την πτώση της ΕΣΣΔ και τις «ξεχασμένες» αποθήκες για να κάνει χρυσές δουλειές και να «σκορπά» τον θάνατο.

Ο Βίκτορ Μπουτ γεννήθηκε το 1967 στην Ντουσάνμπε νυν πρωτεύουσα του Τατζικιστάν και τότε μέρος της ΕΣΣΔ. Ένας φάκελος νοτιοαφρικανικών υπηρεσιών τον κατέγραφε ως Ουκρανό αλλά η καταγωγή του είναι αδιευκρίνιστη.

Ο Μπουτ υπηρέτησε στις Σοβιετικές Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά δεν υπάρχουν σαφείς πληροφορίες για τη στρατιωτική του σταδιοδρομία εκτός από το ότι αποφοίτησε από το Στρατιωτικό Ινστιτούτο Ξένων Γλωσσών.

Η εκπαίδευση που πήρε τον βοήθησε να μάθει έξι γλώσσες άπταιστα: Εκτός από ρωσικά μιλούσε αγγλικά, πορτογαλικά, γαλλικά, αραβικά και περσικά!

Ο ίδιος ανέφερε ότι υπηρέτησε ως μεταφραστής στον Σοβιετικό Στρατό, έχοντας μάλιστα τον βαθμό του υπολοχαγού.

Απολύθηκε από τον Στρατό μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ με το βαθμό του Αντισυνταγματάρχη. Ξεκίνησε μια εταιρεία αεροπορικών μεταφορών. Υπάρχουν κάποιες άλλες πηγές που αναφέρουν ότι αποφοίτησε από ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα στρατιωτικής νοημοσύνης της ΕΣΣΔ και ήταν πράκτορας της KGB.

Ο Μπουτ συμμετείχε σε μια σοβιετική στρατιωτική επιχείρηση στην Αγκόλα στα τέλη της δεκαετίας του 1980 βοηθώντας το MPLA στον Εμφύλιο

Εκεί έκανε και την πρώτη του επιχείρηση με την εταιρεία του (Air Cess) εκμεταλλευόμενος τέσσερα αεροσκάφη Antonov καθώς η Αγκόλα ήταν η μοναδική χώρα που επέτρεψε την προσγείωσή τους, με το αιτιολογικό ότι μεταφέρει «πολιτικά εμπορεύματα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εταιρείες του Μπουτ παρείχαν νόμιμα υπηρεσίες αεροπορικής μεταφοράς εμπορευμάτων στη γαλλική κυβέρνηση, τα Ηνωμένα Έθνη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένων λουλουδιών, κατεψυγμένου κοτόπουλου, ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ, Γάλλους στρατιώτες και αφρικανούς αρχηγούς κρατών!

Τότε απέκτησε και το παρατσούκλι «Sanctions Buster» δηλαδή «εκείνος που κατέστρεφε τις απαγορεύσεις»! Κι αυτό διότι ενοχοποιήθηκε (και όχι άδικα) για παραβίαση του εμπάργκο όπλων που είχε επιβληθεί από τον ΟΗΕ στης χώρες της Δυτικής Αφρικής όπως η Αγκόλα, η Λιβερία, η Σιέρα Λεόνε και η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Ο Μπουτ παραδέχθηκε ότι έκανε δουλειές στο Αφγανιστάν αλλά αρνήθηκε την οποιαδήποτε σχέση με τους Ταλιμπάν και την Αλ Κάιντα. Έκανε δουλειές με την προ-Ταλιμπάν κυβέρνηση της χώρας.

Επιφανειακά ήταν ένα διαπρεπής επιχειρηματίας που είχε εταιρείες αερομεταφορών και δικά του αεροπλάνα. Όμως το 2000 μια έκθεση του ΟΗΕ ανέφερε ότι κάποιες βουλγάρικες εταιρείες κατασκευής όπλων εξήγαγαν όπλα στο Τόγκο και η Air Cess ιδιοκτησίας του Βίκτορ Μπουτ ήταν ο μεταφορέας.

Ήταν η πρώτη φορά που ο παράξενος αυτός επιχειρηματίας μπλέχτηκε με το λαθρεμπόριο όπλων, επισήμως.

Και βέβαια ακόμα ένας διάσημος λαθρέμπορος όπλων, ο Ιμάντ Κεμπίρ χρησιμοποίησε τα αεροπλάνα του Μπουτ για να κάνει τις δουλειές του.

Ο Βίκτορ Μπουτ έπαιξε σημαντικό ρόλο στην Εμφύλιο Πόλεμο της Λιβερίας προμηθεύοντας όπλα στον στυγνό δικτάτορα, Τσαρλς Τέιλορ. Είναι επιβεβαιωμένες οι προσωπικές τους συναντήσεις.

Ο στυγνός δικτάτορας της Λιβερίας, Τσαρλς Τέιλορ

Το 1993 άρχισε τη συνεργασία του με τον Ρίτσαρντ Τσιτσάκλι ο οποίος το 1995 διορίστηκε εμπορικός διευθυντής της νέας ζώνης ελεύθερων συναλλαγών στο αεροδρόμιο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Ο Μπουτ άρχισε να χρησιμοποιεί τη ζώνη ελεύθερου εμπορίου των ΗΑΕ και ο Τσιτσάκλι κάποτε αποκαλούνταν «οικονομικός διευθυντής» του Μπουτ από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Επίσης φέρεται να εμπλέκεται στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας και να βρίσκεται στο πλευρό των Βόσνιων σε βάρος του Σέρβου προέδρου, Μιλόσεβιτς. Εκεί έκανε δουλειές με τον υπουργό Άμυνας της Βοσνίας, Χασάν Τσένγκιτς μια εκ των οποίων ήταν η «εξαφάνιση» 200.000 Καλάζνικοφ κατά τη μεταφορά από το Σαράγεβο προς το Ιράκ. Και συμπτωματικά η εταιρεία του Μπουτ είχε την ευθύνη της μεταφοράς.

Το 2004 ο Μπουτ και ο Τσιτσάκλι  ίδρυσαν την Samar Airlines στο Τατζικιστάν για τη διεξαγωγή δραστηριοτήτων νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και την προστασία περιουσιακών στοιχείων από τις αρχές.

Ο Μπουτ είναι ύποπτος ότι προμήθευε όπλα σε πολλές ένοπλες ομάδες στην Αφρική τη δεκαετία του 2000, ιδιαίτερα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Πολέμου του Κονγκό, και μπορεί να απασχολούσε περίπου 300 άτομα και να χειριζόταν 40 έως 60 αεροσκάφη!

Το δικό του δίκτυο φέρεται να παρέδωσε πυραύλους εδάφους- αέρος στην Κένυα ώστε να χρησιμοποιηθούν σε επίθεση σε αεροσκάφος του Ισραήλ το 2002.

Ο Μπουτ φέρεται επίσης να συναντάται με αξιωματούχους της Χεζμπολάχ στον Λίβανο κατά την περίοδο πριν από τον πόλεμο του Λιβάνου το 2006

Η στρατηγική του Μπουτ να μετακινεί συνεχώς την τοποθεσία του, να κατέχει πολλές εταιρείες και να επανακαταχωρεί συχνά αεροσκάφη δυσκόλεψε τις αρχές να ασκήσουν αγωγή εναντίον του και ποτέ δεν κατηγορήθηκε για τις αφρικανικές συμφωνίες όπλων στις οποίες οφείλει τη «φήμη» του.

Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεών του πιστεύεται ότι έζησε σε διάφορες χώρες όπως το Βέλγιο, ο Λίβανος, η Ρουάντα, η Ρωσία, η Νότια Αφρική, η Συρία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Το 2000, κατηγορήθηκε στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία για πλαστογραφία εγγράφων και καταδικάστηκε ερήμην, αλλά οι κατηγορίες αποσύρθηκαν αργότερα.

Οι βελγικές αρχές ζήτησαν από την Ιντερπόλ να εκδώσει ειδοποίηση για τον Μπουτ με την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Αυτό έγινε το 2002.

Τα περιουσιακά στοιχεία του Μπουτ στις ΗΠΑ ήταν μεταξύ εκείνων που «πάγωσαν» τον Ιούλιο του 2004 βάσει του Εκτελεστικού Διατάγματος 13348, το οποίο τον περιγράφει ως «επιχειρηματία, έμπορο και μεταφορέα όπλων και ορυκτών» και αναφέρει τη στενή του σχέση με τον Τσαρλς Τέιλορ

Στις 6 Μαρτίου του 2008 συνελήφθη στην Ταϊλάνδη μετά την «κόκκινη ειδοποίηση» από την Interpol.  Ο Μπουτ ήταν έτοιμος να προμηθεύσει όπλα σε εκπρόσωπους επαναστατικών δυνάμεων στην Κολομβία.

Μετά από μήνες καθυστέρησης, το Ποινικό Δικαστήριο της Μπανγκόκ ξεκίνησε μια ακρόαση έκδοσης για τον Μπουτ στις 22 Σεπτεμβρίου 2008.

Στις 11 Αυγούστου 2009, το Ποινικό Δικαστήριο της Μπανγκόκ αποφάνθηκε υπέρ του, αρνούμενος το αίτημα των Ηνωμένων Πολιτειών για έκδοση και επικαλούμενος τον πολιτικό και όχι ποινικό χαρακτήρα της υπόθεσης

Οι ΗΠΑ άσκησαν έφεση σε αυτήν την απόφαση και στις 20 Αυγούστου 2010, ένα ανώτερο δικαστήριο στην Ταϊλάνδη έκρινε ότι ο Μπουτ θα μπορούσε, στην πραγματικότητα, να εκδοθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό έγινε στις 16 Νοεμβρίου του 2010.

Οι Ρώσοι διαμαρτυρήθηκαν για την έκδοση, επεσήμαναν ότι «είχε πολιτικά κίνητρα» ενώ ο υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι «ο Μπουτ είναι αθώος»! Βεβαίως στη συνέχεια η Ρωσία τάχθηκε υπέρ της πλήρους διαλεύκανσης της υπόθεσης αν και θεωρείται ότι ο Βίκτορ Μπουτ βοήθησε τις υπηρεσίες της χώρας ενώ έγινε γνωστό ότι κάποια στιγμή είχε θέση και στην KGB.

Στις 5 Απριλίου 2012, ο Μπουτ καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκιση, την ελάχιστη ποινή για συνωμοσία για την πώληση όπλων σε μια ξένη τρομοκρατική ομάδα

Ο Μπουτ ισχυρίστηκε ότι εάν εφαρμόζονταν τα ίδια πρότυπα για όλους, όλοι οι Αμερικανοί ιδιοκτήτες καταστημάτων όπλων «που στέλνουν όπλα και καταλήγουν να σκοτώνουν Αμερικανούς»  θα βρίσκονταν στη φυλακή.

Τον Μάιο του 2022, ένα άρθρο του Forbes ισχυριζόταν ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε προτείνει τον Μπουτ σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση της σταρ του WNBA, Μπρίτνεϊ Γκρίνερ.

Η Γκρίνερ συνελήφθη από αξιωματικούς της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας στο Διεθνές Αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο με κατηγορίες  κατοχής ναρκωτικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Manhattan Project: Το πρόγραμμα παραγωγής των πρώτων πυρηνικών όπλων

Κατασκοπία στον Ψυχρό Πόλεμο: Οι έξι διάσημες υποθέσεις

KGB: Η τρομερή μυστική υπηρεσία των Σοβιετικών

Ιστορίες κατασκόπων: Ο πράκτορας του Χίτλερ στην Αθήνα το 1934

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Βίκτορ Μπουτ: Ο «Έμπορος του Θανάτου» που έκανε χρυσές δουλειές μετά την πτώση της ΕΣΣΔ». Στο άρθρο αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω #tags. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα, επισκεφτείτε τα παρακάτω θέματα. GeoStratigika on GoogleNews

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νίκος Μπουρλάκης

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1989 δημοσιεύτηκε το πρώτο του κείμενο στο «7ήμερο του μπάσκετ» κι ακολούθησε μια μακρά διαδρομή σε «Φως των Σπορ», «Αθλητική Ηχώ», «Goal News» και από το 2017 στο «Sportime». Έχει εργαστεί σε ιστοσελίδες ως σχολιογράφος (sentragoal.gr, basketblog.gr μεταξύ άλλων), στα περιοδικά μπάσκετ «Τρίποντο» και «All Star Basket», στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Sentra 103,3» και «AlphaSport» όπως και ως υπεύθυνος Τύπου σε ομάδες της Basket League αλλά και στον ΕΣΑΚΕ. Επίσης εργάστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ενώ επί σειρά ετών ήταν καθηγητής στο New York College, στο ΙΕΚ Ομηρος και στο City Unity College. Γράφω και για το GeoStratigika, για διεθνή θέματα.

ΣΧΟΛΙΑ