Αρχική » Ελληνοτουρκικά

Η αρχή για την τραγωδία στην Κύπρο: Πραξικόπημα 15ης Ιουλίου 1974

Η αρχή της Κυπριακής τραγωδίας: Το πραξικόπημα και η ανατροπή του Μακαρίου που ουσιαστικά έδωσε το πάτημα στους Τούρκους για εισβολή

Νίκος Μπουρλάκης Ένοπλες Δυνάμεις Ελληνοτουρκικά Γεωστρατηγική Διεθνή
Το πραξικόπημα και η ανατροπή του Μακαρίου στην Κύπρο στις 15 Ιουλίου του 1974 σηματοδότησε την αρχή της τραγωδίας στη Μεγαλόνησο

Το πραξικόπημα και η ανατροπή του Μακαρίου στην Κύπρο στις 15 Ιουλίου του 1974 σηματοδότησε την αρχή της τραγωδίας στη Μεγαλόνησο

Από το 1974 και μετά η Κύπρος βιώνει ένα μαρτύριο χωρίς τέλος, με την εισβολή των Τούρκων (λίγες μέρες αργότερα) και τη διχοτόμηση του νησιού να αποτελούν ανοιχτή πληγή στην ιστορία της.

Οι σχέσεις της Κυβέρνησης του Μακάριου με την χούντα των Αθηνών ήταν άθλιες. Η απόφαση για τη διενέργεια πραξικοπήματος στην Κύπρο, το πρωί της 15ης Ιουλίου του 1974 ουσιαστικά λήφθηκε από τους απριλιανούς καθεστωτικούς στην Ελλάδα.

Στις 8 το πρωί εκείνης της ημέρας, ο Μακάριος υποδεχόταν ομάδα παιδιών από την ελληνική παροικία της Αιγύπτου. Είκοσι λεπτά αργότερα, μονάδες τεθωρακισμένων και μοίρες καταδρομών κινήθηκαν προς το Προεδρικό Μέγαρο κι άρχισαν τις βολές.

Εκτός της Εθνικής Φρουράς, συμμετείχαν και ένοπλοι από την ΕΟΚΑ Β.

Ο Μακάριος δραπέτευσε από τη δυτική πλευρά του κτιρίου με τη βοήθεια και τη συνοδεία δύο ανδρών της φρουράς του και βρήκε καταφύγιο στο μοναστήρι του Κύκκου.

Στο Προεδρικό Μέγαρο επικρατούσε χάος ενώ το κτίριο της Αρχιεπισκοπής τυλίχτηκε στις φλόγες.

Λίγο αργότερα από τη συχνότητα του ΡΙΚ οι πραξικοπηματίες έστειλαν το μήνυμά τους:

«Σήμερον την πρωίαν επενέβη η Εθνική Φρουρά διά να σταματήσει τον αδελφοκτόνον πόλεμον μεταξύ των Ελλήνων. Η Εθνική Φρουρά είναι τη στιγμήν αυτήν κυρία της καταστάσεως. Ο Μακάριος είναι νεκρός»

Ορίστηκε κυβέρνηση υπό τον Νίκο Σαμψών μετά την άρνηση τριών δικαστικών όπως και του Γλαύκου Κληρίδη να αναλάβουν την προεδρία.

Ο Μακάριος είχε φτάσει ήδη στην Πάφο και χρησιμοποιώντας τον πομπό του σταθμού που είχε στήσει ο Νίκος Νικολαΐδης έστειλε το μήνυμά του στους πολίτες της Μεγαλονήσου, πιστοποιώντας ότι δεν ήταν νεκρός.

 «Ελληνικέ Κυπριακέ Λαέ! Γνώριμη είναι η φωνή που ακούεις. Γνωρίζεις ποιος σου ομιλεί. Είμαι ο Μακάριος. Είμαι εκείνος τον οποίο συ εξέλεξες διά να είναι ο ηγέτης σου. Δεν είμαι νεκρός. Είμαι ζωντανός. Και είμαι μαζί σου, συναγωνιστής και σημαιοφόρος εις τον κοινόν αγώνα. Το πραξικόπημα της χούντας απέτυχε. Εγώ ήμουν ο στόχος της και εγώ, εφόσον ζω, η Χούντα εις την Κύπρον δεν θα περάσει. Η Χούντα απεφάσισε να καταστρέψει την Κύπρο. Να την διχοτομήσει. Αλλά δεν θα το κατορθώσει. Πρόβαλε παντοιοτρόπως αντίστασιν εις την Χούντα. Μη φοβηθείς. Ενταχτείτε όλοι εις τας νομίμους δυνάμεις του κράτους. Η Χούντα δεν πρέπει να περάσει και δεν θα περάσει. Νυν υπέρ πάντων ο αγών!»

Παράλληλα η χουντική κυβέρνηση στην Ελλάδα επιχείρησε να μείνει μακριά από τις εξελίξεις αναφέροντας ότι «όσα συμβαίνουν στην Κύπρο αποτελούν εσωτερική υπόθεση ανεξάρτητου κράτους».

Ο απολογισμός του πραξικοπήματος ήταν εκατοντάδες νεκρών όμως η μεγαλύτερη τραγωδία θα ερχόταν μερικές μέρες αργότερα.

Το 1974, μια σημαδιακή ημερομηνία για την Κύπρο, σηματοδοτεί την εισβολή του Αττίλα, τη διχοτόμηση του νησιού που έφερε σκοτάδι, πόνο, θάνατο και προσφυγιά. Οι Τούρκοι με το πρόσχημα της ασφάλειας των Τουρκοκυπρίων εισέβαλαν στο νησί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βυθίσατε το Χόρα: Το παρασκήνιο πίσω από την ιστορική δήλωση του Ανδρέα

Οι 12 ερωτήσεις που δεν τολμούν να κάνουν οι Τούρκοι στον Ερντογάν

Αυτός είναι ο πιο ισχυρός στρατός στον κόσμο

Πολιορκία στο Λένινγκραντ: Εκατομμύρια νεκρών κι αναφορές για κανιβαλισμό

Τα πιο επικίνδυνα σύνορα: Ινδία- Πακιστάν στο Κασμίρ

Ο Ρατζαπάξα βύθισε σε αίμα και φτώχεια την Σρι Λάνκα

Τα πιο επικίνδυνα σύνορα: Η DMZ σε Βόρεια και Νότια Κορέα

Σύνορα Ινδίας- Μπαγκλαντές: Σε 50 χρόνια, 1.860 νεκροί

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Η αρχή για την τραγωδία στην Κύπρο: Πραξικόπημα 15ης Ιουλίου 1974». Στο άρθρο αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω #tags. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα, επισκεφτείτε τα παρακάτω θέματα. GeoStratigika on GoogleNews

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νίκος Μπουρλάκης

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1989 δημοσιεύτηκε το πρώτο του κείμενο στο «7ήμερο του μπάσκετ» κι ακολούθησε μια μακρά διαδρομή σε «Φως των Σπορ», «Αθλητική Ηχώ», «Goal News» και από το 2017 στο «Sportime». Έχει εργαστεί σε ιστοσελίδες ως σχολιογράφος (sentragoal.gr, basketblog.gr μεταξύ άλλων), στα περιοδικά μπάσκετ «Τρίποντο» και «All Star Basket», στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Sentra 103,3» και «AlphaSport» όπως και ως υπεύθυνος Τύπου σε ομάδες της Basket League αλλά και στον ΕΣΑΚΕ. Επίσης εργάστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ενώ επί σειρά ετών ήταν καθηγητής στο New York College, στο ΙΕΚ Ομηρος και στο City Unity College. Γράφω και για το GeoStratigika, για διεθνή θέματα.

ΣΧΟΛΙΑ