Η είδηση ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι απέλυσε πέντε από τους πρέσβεις της χώρας του αλλά και τον Υπεύθυνο Ασφαλείας αλλά και τη Γενική Εισαγγελέα της χώρας, δεν προκάλεσε αίσθηση.
Κι αυτό διότι ο Ζελένσκι εδώ και πολύ καιρό έχει χάσει την αίσθηση της κατάστασης. Βλέπει παντού «φαντάσματα», πιστεύει ότι τον καταδιώκουν εχθροί και ότι συνωμοτούν εναντίον του. Για πολλούς είναι η φυσική εξέλιξη στις αδιανόητες ενέργειες ενός ανθρώπου που βύθισε τη χώρα του στο πένθος αφού πρώτα την παρέσυρε σε έναν πόλεμο με την Ρωσία.
Στις 10 Ιουλίου, μάθαμε λοιπόν κατόπιν της ανακοίνωσης του ίδιου του προέδρου της Ουκρανίας, ότι απέλυσε πέντε από τους πρεσβευτές της χώρας του.
Θα πρέπει να τονίσουμε ότι στους πρεσβευτές έχει επιφορτιστεί σε μεγάλο βαθμό να συγκεντρώνουν διεθνή υποστήριξη στον αγώνα της Ουκρανίας κατά της Ρωσίας.
Δεν είναι σαφές αν θα δοθεί νέος ρόλος στους διπλωμάτες. Ο Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι αυτό έγινε απλώς για τη «διπλωματική διαδικασία» αλλά τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. «Αυτές οι αλλαγές είναι φυσιολογικό μέρος της διπλωματικής πρακτικής» τόνισε σε δηλώσεις του στο Reuters.
Έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι ο Ουκρανός πρόεδρος εκτίμησε ότι δεν προσέφεραν αρκετά στην ενίσχυση της χώρας του, με την παροχή όπλων για τον αγώνα κατά της Ρωσίας.
Συγκεκριμένα απολύθηκαν οι πρεσβευτές σε Γερμανία, Ινδία, Τσεχία, Νορβηγία και Ουγγαρία. Ο Ζελένσκι πολλές φορές έχει παραπονεθεί ότι δεν του παρέχουν βοήθεια με τον τρόπο που εκείνος κρίνει σκόπιμο.
Όταν ο Ουκρανός πρόεδρος μίλησε στο γερμανικό κοινοβούλιο τον Μάρτιο, τους κατηγόρησε ότι «προφανώς δεν έκαναν αρκετά για να σταματήσουν αυτόν τον πόλεμο» και σημείωσε «πόσους δεσμούς εξακολουθούν να έχουν οι εταιρείες σας με τη Ρωσία».
Ο Άντρι Μέλνικ, πρέσβης της Ουκρανίας στην Γερμανία, αποκάλεσε «προσβεβλημένο λουκάνικο» τον Καγκελάριο Όλαφ Σολτς όταν απέρριψε την πρόταση να επισκεφτεί την Ουκρανία.
Όμως ο Ζελένσκι δεν έμεινε μόνο στην απόλυση πέντε πρεσβευτών καθώς ανακάλυψε και «νέα συνωμοσία»
Απέλυσε με άμεση ισχύ τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας, Ιβάν Μπακάνοφ, και τη γενική εισαγγελέα της χώρας, Ιρίνα Βενεντίκτοβα, όπως ανακοινώθηκε με προεδρικό διάταγμα. Όλα αυτά συνέβησαν εν μέσω φημών για προδοσία!
Σύμφωνα με το διάταγμα που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της Προεδρίας της Ουκρανίας, ο Μπακάνοφ απολύθηκε σύμφωνα με το άρθρο 47 του Πειθαρχικού Καταστατικού των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, το οποίο αναφέρεται στην «αδυναμία εκτέλεσης (ή ανεπαρκούς εκτέλεσης) υπηρεσιακών καθηκόντων με το συνακόλουθο κόστος ανθρώπινων ζωών».
Με πρόσφατη ανακοίνωση τις θέσεις κατέλαβαν ένας παιδικός του φίλος (στην Υπηρεσία Ασφαλείας) και ένας στενός του σύμμαχος και φίλος (ως Ανώτατος Εισαγγελέας).
Όπως ανακοίνωσε ο Ουκρανός πρόεδρος «έχουν ανοίξει συνολικά 651 υποθέσεις προδοσίας»!
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι τον Μάιο, ο Ζελένσκι προχώρησε σε νόμο όπου διέλυσε 11 πολιτικά κόμματα στην Ουκρανία ως «φιλορωσικά»! Την ίδια στιγμή στη χώρα επικρατούσε στρατιωτικός νόμος. Κι εδώ δεν υπάρχουν φαντάσματα.
Το μεγαλύτερο από τα πολιτικά κόμματα είχε 44 από τις 450 θέσεις στο Κοινοβούλιο. Ηγέτης του είναι ο Βίκτορ Μεντβέτσουκ που διατηρεί στενές σχέσεις με τη Ρωσία ενώ ο Βλάντιμιρ Πούτιν έχει βαφτίσει την κόρη του.
Επίσης στη λίστα με τα κόμματα που διαλύθηκαν είναι κι εκείνο του Γιεβγκέν Μουράγιεφ για τον οποίο οι βρετανικές υπηρεσίες ενημέρωσαν τον Ζελένσκι ότι αποτελεί τον εκλεκτό της Ρωσίας για ηγέτης της Ουκρανίας!
«Η Μόσχα θέλει να τοποθετήσει ένα φιλικό ηγέτη στο Κίεβο καθώς υπολογίζει σε εισβολή και κατάληψη όλης της Ουκρανίας και ο Μουράγιεφ υπολογίζεται ως πιθανός υποψήφιος» ανέφερε σε έκθεσή του το Γραφείο Εξωτερικών Υποθέσεων της Βρετανίας.
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι μετά την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία, ο Μουράγιεφ έκανε την εξής ανάρτηση στο Facebook: «Όλα αυτά τα χρόνια, η κυβέρνησή μας έζησε τον πόλεμο, έχτισε όλες τις πολιτικές της γύρω από αυτόν και τώρα ο πόλεμος είναι στο κατώφλι του καθενός μας. Αυτές είναι οι συνέπειες λανθασμένων και ανόητων αποφάσεων που όλοι θα πρέπει να ξετυλίξουν»
Είναι προφανές ότι έριχνε τα βέλη του στον Ζελένσκι.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σχέδιο Άτσεσον: Το Καστελόριζο στην Τουρκία, η Κύπρος στην Ελλάδα
Μουαμάρ Καντάφι: Για πολλούς ήρωας, για άλλους τόσους το πρόσωπο της φρίκης
Το Σισμίκ στο Αιγαίο, από το να βαρέσετε πρώτοι στο mea culpa
Η αρχή για την τραγωδία στην Κύπρο: Πραξικόπημα 15ης Ιουλίου 1974
Πολιορκία του Λένινγκραντ: Εκατομμύρια νεκρών και αναφορές για κανιβαλισμό
«Βυθίσατε το Χόρα»: Το παρασκήνιο πίσω από την ιστορική φράση του Ανδρέα
Οι 12 ερωτήσεις που δεν τολμούν να κάνουν οι Τούρκοι στον Ερντογάν\
Στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ δε θα ήθελες να βρίσκεσαι
Αυτός είναι ο ισχυρότερος στρατός στον κόσμο
Σύνορα Ινδίας- Μπαγκλαντές: Σε 50 χρόνια, 1.860 νεκροί
Τα πιο επικίνδυνα σύνορα: Ινδία-Πακιστάν στο Κασμίρ