Αρχική » Ελληνοτουρκικά

Τουρκία: Σοκ από τις δηλώσεις Μενέντεζ – Ποια F16; Ούτε αμερικανική βίδα δεν παίρνουν

Ο πρόεδρος της χώρας Τζο Μπάιντεν είχε εκφράσει στα τέλη του περασμένου μήνα την υποστήριξή του για την πώληση νέων μαχητικών στην Τουρκία, αλλά...

Βαγγέλης Λάσκαρης Ελληνοτουρκικά
Τουρκία: Σοκ από τις δηλώσεις Μενέντεζ - Ποια F16; Ούτε αμερικανική βίδα δεν παίρνουν

Ο Μπομπ Μενέντεζ, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, ο οποίος εκπροσωπεί την πολιτεία του Νιου Τζέρσεϊ, δήλωσε ότι δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει την αντίθεσή του στην πώληση νέων μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία.

Στο παρελθόν ανέφερε ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα ως λόγο για την αντίθεσή του στην πώληση F-16 στην Τουρκία.

Βάσει των λεγομένων του στο Politico, η θέση του δεν έχει αλλάξει.

Οι δηλώσεις του γίνονται, καθώς το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενημέρωσε το Κογκρέσο ότι σκοπεύει να πουλήσει στρατιωτικό εξοπλισμό για τον εκσυγχρονισμό του υπάρχοντος στόλου F-16 της Τουρκίας.

Ο πρόεδρος της χώρας Τζο Μπάιντεν είχε εκφράσει στα τέλη του περασμένου μήνα την υποστήριξή του για την πώληση νέων μαχητικών στην Άγκυρα.

Το Politico, όμως, ανέφερε ότι ο Μενέντεζ έχει δικαίωμα να ασκήσει σχετικό βέτο.

Εάν ο ίδιος και ο Ρεπουμπλικανός ομόλογός του, γερουσιαστής Τζιμ Ρις, δεν υπογράψουν, τότε η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν μπορεί να πουλήσει τα F-16 στην Τουρκία.

«Μένει να δούμε αν ο Λευκός Οίκος θα προσπαθήσει να πιέσει τον Μενέντεζ ή τον Ρις για το θέμα», αναφέρει η Politico.

Εν τω μεταξύ, σε δικομματική επιστολή προς τον Μπάιντεν, 35 Αμερικανοί βουλευτές δεσμεύτηκαν την Παρασκευή να «λάβουν κάθε ενέργεια που μας παρέχεται ως μέλη του Κογκρέσου» για να εμποδίσουν την πώληση των μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία.

Σύμφωνα με έκθεση της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής της Αμερικής (ANCA), η επιστολή ήρθε εν μέσω κατασταλτικών ενεργειών της κυβέρνησης Ερντογάν στο εσωτερικό και της επιθετικότητας στο εξωτερικό.

 

Ρεπορτάζ για όσα είπε ο Μενέντεζ αναφορικά με την Τουρκία

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Τουρκία: Σοκ από τις δηλώσεις Μενέντεζ – Ποια F16; Ούτε αμερικανική βίδα δεν παίρνουν». Στο άρθρο αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω #tags. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα, επισκεφτείτε τα παρακάτω θέματα. GeoStratigika on GoogleNews

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βαγγέλης Λάσκαρης

Συντάκτης στο GeoStratigika.gr

ΣΧΟΛΙΑ