Αρχική » Γεωστρατηγική

Ελληνοτουρκικά: Ο Ερντογάν αν το κάνει αυτό θα καταστραφεί η Τουρκία

Ο Ερντογάν αν επιβεβαιωθεί η φημολογία για τις κινήσεις του στην Κύπρο θα καταστρέψει την Τουρκία.

Αριστοτέλης Παπαργύρης Ελληνοτουρκικά Γεωστρατηγική
Ελληνοτουρκικά: Ο Ερντογάν αν το κάνει αυτό θα καταστραφεί η Τουρκία

Ελληνοτουρκικά: Ο Ερντογάν αν το κάνει αυτό που κυκλοφορεί ως φήμη και σενάριο στην Ουάσιγκτον θα καταστραφεί η Τουρκία.

Ο εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), Έντι Ζεμενίδης, μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα και αναφέρθηκε στην φημολογία περί ανακοίνωσης από τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, της προσάρτησης των Κατεχομένων από την Τουρκία στις 20 Ιουλίου.

Η συγκεκριμένη ενέργεια, αν πραγματοποιηθεί, θα αλλάξει επί τα χείρω τους συσχετισμούς για την Τουρκία, απομακρύνοντας την Άγκυρα από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ, το Ισραήλ, την Αίγυπτο και φυσικά την Ελλάδα.

Προσάρτηση των Κατεχομένων, την στιγμή που την ίδια πολιτικη προσαρτήσεων ακολουθεί η Ρωσία, θα απομακρύνει την Τουρκία από την Δύση ενώ οι συνέπειες αναμένεται να είναι (σ.σ. και πρέπει να είναι) βαριές για την Άγκυρα.

Οι συνέπειες για την Άγκυρα θα μπορούσαν να είναι από εμπάργκο όπλων μέχρι ακόμα και κυρώσεις από την Ε.Ε. που άγγιζαν ακόμα και την τελωνειακή ένωση με την Τουρκία.

Η τουρκική οικονομία δεν μπορεί να αντέξει κάτι τέτοιο.

Προφανώς και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξέρει πως η ενέργεια αυτή θα δοκιμάσει έντονα τις σχέσεις της Τουρκίας με την Δύση.

Περισσότερο θεωρούμε πως η φημολογία αυτή εξυπηρετεί την κλασσική τουρκική στρατηγική ανοίγματος της βεντάλιας των διεκδικήσεων, ώστε η Άγκυρα να κάτσει στο τραπέζι και να κερδίσει ό, τι περισσότερο μπορεί.

Σε αυτή την περίπτωση η Τουρκία επιθυμεί μερίδιο από τα ενεργειακά κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου.

Η μόνη που θα μπορούσε να είναι σχετικά… ικανοποιημένη από την εξέλιξη αυτή θα ήταν η Μόσχα, η οποία και θα έβλεπε ένα… ουδέτερο κράτος προς τα συμφέροντά της να βάζει πόδι στην Ανατολική Μεσόγειο και μάλιστα απέναντι από το Ισραήλ και την Συρία.

Μην ξεχνάμε ότι η γεωπολιτική θέση της Κύπρου θα έδινε τη δυνατότητα στην Τουρκία να ελέγχει ακόμα και τα στενά του Σουέζ.

Απίθανο το συγκεκριμένο σενάριο, αν όμως τελικά κάνει το λάθος ο Ερντογάν, τότε μιλάμε για την αρχή μίας περιόδου έντονων προβλημάτων για την Τουρκία, χωρίς κανείς γνωρίζει σίγουρα στο που θα οδηγήσει.

Διαβάστε επίσης:

Εast Med: Ξεκλειδώνει με την ευλογία της Ε.Ε. και των Αμερικάνων ο αγωγός

Eλληνοτουρκικά: Ετοιμοπόλεμοι οι πύραυλοι που ξετρυπώνουν τα τουρκικά πολεμικά
Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ελληνοτουρκικά: Ο Ερντογάν αν το κάνει αυτό θα καταστραφεί η Τουρκία». Στο άρθρο αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω #tags. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα, επισκεφτείτε τα παρακάτω θέματα. GeoStratigika on GoogleNews

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αριστοτέλης Παπαργύρης

Είμαι πτυχιούχος Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων στο A.S.E. Bucharest. Έχω συμμετάσχει στην ειρηνευτική αποστολή KFOR στο Κόσοβο.

ΣΧΟΛΙΑ