Αρχική » Γεωστρατηγική

Εast Med: Ξεκλειδώνει με την ευλογία της Ε.Ε. και των Αμερικάνων ο αγωγός

Ο East Med θα αποτελέσει και «μπούσουλα» εξελίξεων για τα κοιτάσματα νοτιοδυτικά της Κρήτης, της Κύπρου και της ευρύτερης περιοχής της Αιγύπτου και του Ισραήλ.

Διονύσης Αντωνέλλος Ελληνοτουρκικά Γεωστρατηγική
Εast Med: Ξεκλειδώνει με την ευλογία των Αμερικάνων και της Ε.Ε. ο αγωγός

Εast Med: Ξεκλειδώνει με την ευλογία της Ευρωπαϊκης Ένωσης και δευτερευόντως των Αμερικάνων ο αγωγός που θα αλλάξει την ενεργειακή θέση της Ελλάδας.

Ο αγωγός East Med δεν έχει περάσει πολύ καιρός που εγκαταλήφθηκε ως σχέδιο από την Ουάσιγκτον, με το State Department μάλιστα να διανέμει σχετικό Non Peper.

Bέβαια, η συγκεκριμένη εξέλιξη αφορούσε στην περίοδο πριν τον ουκρανορωσικό πόλεμο και την ενεργειακη κρίση της Ευρώπης.

Οι Αμερικανοί καταλαβαίνουν πως η ευρωπαϊκή οικονομία δεν μπορεί να στηριχθεί μόνο στο υγροποιημένο αέριο από τις ΗΠΑ, την ώρα που και η πράσινη ενέργεια δεν είναι επαρκής.

Η Ρωσία κόβει – μειώνει το φυσικό αέριο στην μία χώρα της Ευρώπης μετά την άλλη, με τελευταίο μάλιστα «θύμα» το Βερολίνο.

Τις τελευταίες μέρες, έχουν ξεκινήσει διαγωνιστικές διαδικασίες που συνδέονται με τον αγωγό East Mediterranean (EastMed).

Οι νικητές πλειοδότες θα κατασκευάσουν και θα εγκαταστήσουν τον χερσαίο τμήμα του EastMed στην Ελλάδα όσο και τις υπέργειες εγκαταστάσεις του (AG) στην Κύπρο, την Κρήτη και την ηπειρωτική Ελλάδα.

Μάλιστα, σύμφωνα με το upstreamonline.com, τα έγγραφα προεπιλογής πρέπει να υποβληθούν αυτόν τον μήνα, ώστε η κοινοπραξία IGI-Poseidon της ιταλικής Edison και η Depa της Ελλάδας να λάβουν την τελική επενδυτική απόφαση.

Ο East Med είναι αγωγός ο οποίος θα χρειαστεί χρόνια για να κατασκευαστεί και να γίνει λειτουργικός. Αυτό το γνωρίζει η Ε.Ε..

Εast Med: Ξεκλειδώνει με την ευλογία των Αμερικάνων και της Ε.Ε. ο αγωγός

Η Ευρώπη θέλει να δείξει πως έχει οδικό χάρτη για την ενεργειακή της απεξάρτηση – αυτονομία από τη Μόσχα. Μέσα στα σχέδια αυτά είναι και ο East Med.

Tώρα, o East Med θα αποτελέσει και «μπούσουλα» εξελίξεων για τα κοιτάσματα νοτιοδυτικά της Κρήτης, της Κύπρου και της ευρύτερης περιοχής της Αιγύπτου και του Ισραήλ.

Από την άλλη αυτή η εξέλιξη θα βάλει πάλι στο παιχνίδι των διεκδικήσεων και των προκλήσεων και την Άγκυρα. Η Τουρκία σε καμία περίπτωση δεν έχει παραιτηθεί από το τουρκολιβυκό μνημόνιο και τις παράλογες διεκδικήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το αφήγημα της Γαλάζιας Πατρίδας θα παίξει πολύ το επόμενο διάστημα και ειδικά όσο πλησιάζουν οι εκλογές στην Τουρκία.

Η Άγκυρα δεν θα αφήσει την ευκαιρία να διεκδικήσει (σ.σ. αδίκως) μερίδιο από την ενεργειακή πίτα της Ανατολικής Μεσογείου.

Μην εκπλαγείται αν το τέταρτο γεωτρύπανο της Τουρκίας σταλεί τον Αύγουστο στην συγκεκριμένη περιοχή και ειδικά τα νοτιοδυτικά οικόπεδα της Κύπρου.

Εκτίμηση του geostratigika.gr είναι πως η Τουρκία θα επιδιώξει να δημιουργήσει μέσω κάποιου επεισοδίου τετελεσμένα.

Διαβάστε επίσης:

Ελληνοτουρκικά: Η κίνηση ΜΑΤ της Ελλάδας στην Κρήτη – Αλλάζουν όλα – Θα κινηθεί η Αθήνα και για αντιτορπιλικά;

Eλληνοτουρκικά: Ετοιμοπόλεμοι οι πύραυλοι που ξετρυπώνουν τα τουρκικά πολεμικά
Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Εast Med: Ξεκλειδώνει με την ευλογία της Ε.Ε. και των Αμερικάνων ο αγωγός». Στο άρθρο αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω #tags. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα, επισκεφτείτε τα παρακάτω θέματα. GeoStratigika on GoogleNews

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διονύσης Αντωνέλλος

Ξεκίνησα με το blogging. Mετά με κέρδισε το ραδιόφωνο και αργότερα με νίκησε η τηλεόραση. Ενδιαφέρον για ότι συμβαίνει στα ελληνοτουρκικά. Τυχερός που γνώρισα κάποιους ανθρώπους και με έκαναν καλύτερο άνθρωπο.

Μοιράσου στο LinkEdin

ΣΧΟΛΙΑ