Αρχική » Διεθνή

Ντιβαλιέ: Ο αιμοσταγής δικτάτορας της Αϊτής που ξερίζωνε καρδιές των αντιπάλων

Καυχιόταν ότι σκότωσε τον πρόεδρο Κένεντι με βουντού κι αιματοκύλισε το νησί

Νίκος Μπουρλάκης Διεθνή Viral
Ο Φρανσουά Ντιβαλιέ για 13 χρόνια επέβαλλε την τρομοκρατία και το θάνατο στην Αϊτή κι έμεινε στην ιστορία ως ένας αιμοσταγής δικτάτορας.

Ο Φρανσουά Ντιβαλιέ για 13 χρόνια επέβαλλε την τρομοκρατία και το θάνατο στην Αϊτή κι έμεινε στην ιστορία ως ένας αιμοσταγής δικτάτορας.

Στο επάγγελμά του ήταν γιατρός ο Ντιβαλιέ και μάλιστα από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν με υποτροφία. Εκεί πήρε και το ψευδώνυμο «Papa Doc» που αργότερα έγινε συνώνυμο του τρόμου. Το χειρότερο είναι ότι ο γιός του, Ζαν Κλοντ που τον διαδέχτηκε ήταν το ίδιο σκληρός, με ανάλογα δολοφονικά ένστικτα και ο κόσμος υπέφερε.

Πάντως ο Ντιβαλιέ (ο πρεσβύτερος) παρά την ιατρική του επιστήμη έχοντας μάλιστα και τη θέση του υπουργού υγείας στην Αϊτή, ασχολήθηκε περισσότερο με τη μαγεία και τα βουντού. Σε τέτοιο βαθμό ώστε μετά τη διακοπή των σχέσεων με τις ΗΠΑ, καυχιόταν ότι σκότωσε τον πρόεδρο Κένεντι με βουντού.

Δηλαδή κάρφωνε βελόνες σε ένα κέρινο ομοίωμά του.

Ξεκάθαρα ο Ντιβαλιέ δεν ήταν καλά στα μυαλά του κι αυτό το βίωσαν οι κάτοικοι στην Αϊτή. Το 1957 πήρε την εξουσία για πρώτη φορά με τη βοήθεια του στρατού αλλά και με υποσχέσεις ότι θα έφευγαν οι ξένοι και οι «μαύροι θα έπαιρναν τον πλούτο μέσω της αναδιανομής που θα γινόταν».

Το ψευδώνυμό του ήταν Papa Doc

Όμως ο Ντιβαλιέ δεν είχε αυτά ακριβώς τα σχέδια στο μυαλό του.

Το 1958 και μετά από ένα αποτυχημένο πραξικόπημα εναντίον του, έγινε ακόμα πιο σκληρός. Ουσιαστικά διέλυσε οτιδήποτε θύμιζε «δημοκρατία» στην Αϊτή αφού κατήργησε όλα τα κόμματα καθώς επίσης τα συνδικάτα και τις φοιτητικές οργανώσεις.

Έκλεισε τη στρατιωτική ακαδημία και αντικατέστησε όλους τους παλιούς αξιωματικούς με νέους που ήταν πιστοί σε αυτόν. Ίδρυσε τα «SS» στη χώρα του με την τρομερή ομάδα των Tonton Macoutes που λειτουργούσαν όπως ακριβώς και η ναζιστική οργάνωση.

Εκπαιδεύτηκαν από Αμερικανούς αξιωματικούς, φορούσαν ένα t-shit, μαύρα γυαλιά ηλίου ενώ έφεραν όπλα και τσεκούρια ή μαχαίρια.

Ήταν αδίστακτοι και σκότωναν αμέσως όποιον έκριναν ότι δεν εξυπηρετούσε το καθεστώς. Κάθε τους επιδρομή ήταν θάνατος, συλλήψεις, βιασμοί.

Το εκπληκτικό είναι ότι όταν ο δικτάτορας έπαθε έμφραγμα (το 1959) ανέθεσε τις αρμοδιότητές του στον αρχηγό των Tonton Macoutes τον οποίο όμως φυλάκισε, όταν ανάρρωσε!

Ο Ντιβαλιέ έχτισε πολλές φυλακές όπου πήγαινε συχνά για να επιβλέπει βασανιστήρια και εκτελέσεις. Μέσα σε αυτές ήταν και ιερείς οι οποίοι αρνούνταν να αποδεχτούν τη μαγεία και τα βουντού που ήταν δεύτερη φύση του δικτάτορα.

Οι Tonton Macoutes πήγαιναν στον Ντιβαλιέ (κατ’ εντολή του) τα κεφάλια εκείνων για τους οποίους είχε δώσει εντολή εκτέλεσης. Επίσης πολλές φορές τα μέλη της οργάνωσης ξερίζωναν την καρδιά, τον πνεύμονα και τα μάτια των θυμάτων όπως επίσης τους είχε πει ο δικτάτορας.

Μέλη των τρομερών Tonton Macoutes

Πολλές φορές ζητούσε να γίνεται απαγχονισμός σε δημόσια θέα και σε κεντρικά σημεία για να σκορπίζει τον τρόμο.

Και βέβαια το 1961 με τις εκλογές που κήρυξε, έλαβε  1.320.748 ψήφους όσες δηλαδή εξέφραζαν το 100%. Οι άλλοι υποψήφιοι δεν πήραν ούτε τη δική τους προφανώς.

Οι ΗΠΑ κατάλαβαν ότι δε μπορούσαν άλλο να στηρίζουν αυτόν τον τύπο, πολύ δε περισσότερο όταν έγινε αντιληπτό ότι τα χρήματα που έστελναν στην Αϊτή ως οικονομική ενίσχυση, κατέληγαν στην τσέπη του Ντιβαλιέ.

Όπως έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια της αιμοσταγούς δράσης του έκλεψε πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια από τα δημόσια ταμεία!

Το μαύρο χρήμα κυριαρχούσε παντού, η δωροδοκία έδινε κι έπαιρνε, αλλά ο ίδιος δεν ένιωθε τίποτα!

Ο Ντιβαλιέ κήρυξε τα βουντού ως την επίσημη θρησκεία της Αϊτής και υποστήριζε ότι ο ίδιος είναι «Το Πνεύμα του Θανάτου»!

Σε δηλώσεις του καθιστούσε σαφές ότι όποιος ήταν απέναντί του αυτομάτως ήταν και εχθρός του έθνους. Η παράνοιά του είχε φτάσει σε τέτοιο βαθμό ώστε μια μέρα διέταξε να θανατωθούν όλα τα μαύρα σκυλιά στη χώρα επειδή πίστευε ότι ένας πολιτικός του αντίπαλος, τον οποίο βέβαια είχε εκτελέσει, είχε επιστρέψει στη ζωή ως μετενσάρκωση σε μαύρο σκύλο!

Η χώρα ήταν σε ένα χάος, περίπου 300 χιλιάδες κατάφεραν να διαφύγουν προς τις ΗΠΑ. Δεν υπήρχαν χρήματα, ούτε και φαγητό ενώ σε πολλές περιοχές δεν υπήρχε νερό. Ο αναλφαβητισμός έφτασε στο 90% των κατοίκων του νησιού.

Ο Ντιβαλιέ πέθανε το 1971 αφού πρώτα είχε φροντίσει να κατοχυρώσει συνταγματικά τη διαδοχή του από τον γιό του, Ζαν Κλοντ που αποδείχθηκε το ίδιο ψυχοπαθής. Παντρεύτηκε τη μητέρα του με τελετή βουντού,  για να ανανεώσει τη συμφωνία με τον Διάβολο που έλεγε ότι είχε κάνει ο πατέρας του, αλλά στη συνέχεια παντρεύτηκε και την κόρη ενός πλούσιου εμπόρου καφέ. Η οποία μάλιστα έδιωξε τη μητέρα του και ουσιαστικά εκείνη κυβερνούσε τη χώρα!

Ο Ζαν Κλοντ Ντιβαλιέ με τη σύζυγό του, υπολογίζεται ότι άρπαξαν 94 εκατομμύρια δολάρια όταν έφυγαν από την Αιτή

Σκότωνε αδιακρίτως, πουλούσε το αίμα των κατοίκων της Αϊτής σε αμερικανικές εταιρείες υγείας (μεταξύ άλλων) και πέταγε κέρματα προς τους πεινασμένους από τη λιμουζίνα του  μέχρι να φύγει από τη χώρα κατόπιν εξέγερσης το 1985.

Επέστρεψε στη χώρα το 2011, άφραγκος μετά από μεγάλη ζωή στην Ευρώπη όπου αντιμετώπισε κατηγορίες για διαφθορά και καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το 2013 αθωώθηκε και ένα χρόνο αργότερα, σε ηλικία 63 ετών πέθανε από ανακοπή καρδιάς.

Ήταν η απόδειξη ότι είχε καρδιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νιγιαζόφ: Ο δικτάτορας του Τουρκμενιστάν που έδωσε το όνομα της μητέρας του στο ψωμί

Σαντάτ: Ο Αιγύπτιος πρόεδρος που δολοφονήθηκε επειδή έκανε ειρήνη με το Ισραήλ

Αλβανία: Ακόμα και τώρα κανείς δε μιλάει για την τρομερή «Σιγκουρίμι» του Ενβέρ Χότζα

Ίντι Αμίν: Ο δικτάτορας στην Ουγκάντα που έβρισκε αλμυρή την ανθρώπινη σάρκα

Πολ Ποτ: Ο υπεύθυνος για 2 εκατομμύρια νεκρούς στην Καμπότζη

Μουαμάρ Καντάφι: Για πολλούς ήρωας, για άλλους τόσους το πρόσωπο της φρίκης

Ο Ρατζαπάξα βύθισε σε αίμα και φτώχεια την Σρι Λάνκα

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ντιβαλιέ: Ο αιμοσταγής δικτάτορας της Αϊτής που ξερίζωνε καρδιές των αντιπάλων». Στο άρθρο αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω #tags. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα, επισκεφτείτε τα παρακάτω θέματα. GeoStratigika on GoogleNews

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νίκος Μπουρλάκης

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1989 δημοσιεύτηκε το πρώτο του κείμενο στο «7ήμερο του μπάσκετ» κι ακολούθησε μια μακρά διαδρομή σε «Φως των Σπορ», «Αθλητική Ηχώ», «Goal News» και από το 2017 στο «Sportime». Έχει εργαστεί σε ιστοσελίδες ως σχολιογράφος (sentragoal.gr, basketblog.gr μεταξύ άλλων), στα περιοδικά μπάσκετ «Τρίποντο» και «All Star Basket», στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Sentra 103,3» και «AlphaSport» όπως και ως υπεύθυνος Τύπου σε ομάδες της Basket League αλλά και στον ΕΣΑΚΕ. Επίσης εργάστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ενώ επί σειρά ετών ήταν καθηγητής στο New York College, στο ΙΕΚ Ομηρος και στο City Unity College. Γράφω και για το GeoStratigika, για διεθνή θέματα.

ΣΧΟΛΙΑ